Schodek státního rozpočtu Slovenské republiky a jeho financování

Název práce: Schodok štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a jeho financovanie
Autor(ka) práce: Mesežnikov, Roman
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou schodku štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a jeho financovania. V prvej časti rozoberieme schodok( deficit) štátneho rozpočtu vo všeobecnej rovine- čo to je, ako vzniká, aké druhy poznáme a ako sa dá kryť. Zistíme, že k vzniku deficitu smeruje v zásade 5 možných ciest, a že rovnako 5 možnými spôsobmi sa dá "riešiť". V ďalšej časti zanalyzujeme vývoj verejného dlhu Slovenskej republiky a schodku štátneho rozpočtu Slovenskej republiky od jej vzniku a pozrieme sa na to, akým spôsobom sa kryl. Zistíme, že deficit rozpočtu sa prevažne kryl emitovaním štátnych cenných papierov a preto sa v poslednej časti tejto bakalárskej práce venujeme štátnym pokladničným poukážkam a štátnym dlhopisom- zmieňujeme význam ŠP a ARDAL, pravidlá primárneho trhu so štátnymi cennými papiermi a na koniec rozoberieme vývoj ich emitovania.
Klíčová slova: deficit; štátne cenné papiere; štátny rozpočet; dlh
Název práce: Schodek státního rozpočtu Slovenské republiky a jeho financování
Autor(ka) práce: Mesežnikov, Roman
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou schodku státního rozpočtu Slovenské republiky a jeho financování. V první části rozebereme schodek (deficit) státního rozpočtu v obecné rovině-co to je, jak vzniká, jaké druhy známe a jak se dá krýt. Zjistíme, že ke vzniku schodku směřuje v zásadě 5 možných cest, a že stejně 5 možnými způsoby se dá "řešit". V další části zanalyzujeme vývoj veřejného dluhu Slovenské republiky a schodku státního rozpočtu Slovenské republiky od jejího vzniku a podíváme se na to, jakým způsobem se kryl. Zjistíme, že deficit rozpočtu se převážně kryl emitováním státních cenných papírů a proto se v poslední části této bakalářské práce věnujeme státním pokladničním poukázkam a státním dluhopisům-zmiňujeme význam ŠP a Ardal, pravidla primárního trhu se státními cennými papíry a na konec rozebereme vývoj jejich emitování.
Klíčová slova: státní cenné papíry; státní rozpočet; deficit; dluh
Název práce: State budget deficit of the Slovak Republic and its financing
Autor(ka) práce: Mesežnikov, Roman
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the state budget deficit of the Slovak Republic and its financing. The first part analyzes the deficit of the state budget in general terms -- what it is, how it is originating, what types of deficit exist, how it can be covered. We find out that in principle the five possible ways are leading to the deficit, and there are just five possible ways how it can be "addressed". The next part analyzes the development of public debt and the state budget deficit in the Slovak Republic since its establishment and looks how it was covered. We find out that the budget deficit was largely covered by issuing governmental securities, therefore in the final part of this bachelor thesis we deal with treasury bills and governmental bonds. We mention the importance of State Treasury and the Agency for Management of Debt and Liquidity( ARDAL), the rules of the primary market with governmental securities and, in the end, we analyze development of their issuance.
Klíčová slova: state budget; deficit; debt; governmental securities

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 8. 2011
Datum podání práce: 22. 8. 2011
Datum obhajoby: 29. 8. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32652/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: