Využití technických indikátorů při pozičním obchodování s komoditními futures

Název práce: Využití technických indikátorů při pozičním obchodování s komoditními futures
Autor(ka) práce: Fičura, Milan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V této práci jsem se pokusil popsat základy obchodování na futures trzích, základy technické analýzy a tvorby obchodních systémů. Především jsem se soustředil na oblast technických indikátorů, kde jsem popsal většinu těch v součastné době nejpoužívanějších. Dále jsem se ve své práci zabýval tvorbou obchodních systémů a popisal proces jejich backtestování, optimalizace a hodnocení. V praktické části práce jsem vytvořil 30 jednoduchých obchodních systémů a backtestoval je na historických denních datech 10ti vybraných komoditních futures kontraktů z let 2001-2010. Za účelem simulace reálného obchodování jsem použil léta 2001-2005 k tvorbě a optimalizaci, a léta 2006-2010 k backtestování a zhodnocení výsledků. Většina systémů dosáhla relativně vysokých zisků, ale jen nízké robustnosti a vysoké rizikovosti. Contra-trendové systémy si též ve druhé fázi vedly výrazně hůř než systémy trend-followingové. Na základě výsledků jsem pak mohl na 0,1% hladině významnosti zamítnout hypotézu, že zisky daných systémů (ve druhé fázi) je možno připsat náhodě. Nelze však říct, zda dané systémy "porazily trh" (při započtení rizika), jelikož přestože jejich čisté zisky byly nadprůměrné, jejich rizikovost byla též velmi vysoká.
Klíčová slova: Komoditní futures; Futures; Poziční obchodování; Obchodní systémy; Technické indikátory; Technická analýza
Název práce: The use of technical indicators in position trading of commodity futures
Autor(ka) práce: Fičura, Milan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Musílek, Petr
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In this thesis I have tried to describe the basics of futures trading, technical analysis and trading system development. Particularly I have focused on technical indicators, where I have described the majority of those that are most often used for futures trading today. Further I have focused on trading system development and described the proces of backtesting, optimalization and evaluation of trading systems. In the practical part of this chapter I have developed 30 simple trading systems and then backtested them on the historical daily data of 10 commodity futures contracts during the years 2001-2010. To simulate a real trading conditions i have used the years 2001-2005 for optimalization and development, and the years 2006-2010 for backtesting and evaluation. The results were that most of the systems reached relatively good profits, but only low robustness and high riskiness. Also the contra-trend systems performed much worse in the second period than the trend-following systems. From the results i could reject the hypothesis that the yields of the systems (in the second period) are random on 0,1% level of significance. However, it can't be said surely, if the systems have "beat the market" (on risk-adjusted basis), because altrought their net returns were extraordinary, their riskiness was also very high.
Klíčová slova: Futures; Commodity futures; Technical analysis; Technical indicators; Position trading; Trading systems

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 5. 2011
Datum podání práce: 10. 6. 2011
Datum obhajoby: 29. 8. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31932/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: