Analýza efektivnosti opatření americké vlády a FED v období finanční krize

Název práce: Analýza efektívnosti opatrení americkej vlády a FED v období finančnej krízy
Autor(ka) práce: Nemček, Sebastian
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Havlíček, David
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Finančná kríza z rokov 2007 -- 2009, ktorá je považovaná za najväčšiu krízu od veľkej hospodárskej recesie, vyvolala u mnohých vlád potrebu realizovať záchranné a stimulačné programy a opatrenia na zachovanie stability finančného systému a ekonomiky. Americká federálna vláda ich v spolupráci s americkou centrálnou bankou realizovali veľký počet. Cieľom tejto bakalárskej práce je analyzovať vybrané kroky, ktoré boli podniknuté, a skúmať ich praktické dopady a efektívnosť. Analýza bola vykonaná za pomoci vývoja odpovedajúcich štatistických údajov a dát v čase. Vzhľadom k veľkému množstvu programov a ich komplexnosti je potrebné predstaviť zameranie, náklady a prínosy programov, a aj s prispením vlastných analýz a prepočtov skúmať dopad na ukazovatele reálneho vývoja. Stabilizačné opatrenia ako napríklad TARP sa ukázali oveľa efektívnejšie ako stimulačné ARRA alebo QE2. ESA a CARS boli poloefektívne, zatiaľ čo HOPE bol úplným zlyhaním.
Klíčová slova: TARP; efektívnosť; EESA; ARRA; FED; stimulačné a stabilizačné opatrenia; finančná kríza
Název práce: Analýza efektivnosti opatření americké vlády a FED v období finanční krize
Autor(ka) práce: Nemček, Sebastian
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Havlíček, David
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Finanční krize mezi roky 2007 a 2009, která je považována za největší krizi od velké hospodářské recese, vyvolala u mnoha vlad potřebu realizovat záchranní a stimulační programy a opatření na zachování stability finančního systému a ekonomiky. Americká federální vláda jich ve spolupráci s americkou centrální bankou realizovali velké množství. Cílem této bakalářské práce je analyzovat vybrané kroky, které byly podniknuty a skoumat jejich praktické dopady a efektivnost. Analýza byla provedena za pomoci vývoje odpovídajících statistických údajů a dat v čase. Vzhledem k velkému počtu programů a jejich komplexnosti je potřebné představit záměření, náklady a přínosy programů, a také s přispěním vlastních analýz a přepočtů zkoumat dopad na ukazatele reálního vývoje. Stabilizační opatření jako například TARP se ukázali efektivnější, jako stimulační ARRA, nebo QE2. ESA a CARS byly poloefektivní, zatím co HOPE byl uplným selháním.
Klíčová slova: EESA; stimulační a stabilizační opatření; efektivnost; FED; finanční krize; TARP; ARRA
Název práce: Effectiveness analysis of actions taken by the American government and the FED during the financial crisis
Autor(ka) práce: Nemček, Sebastian
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Havlíček, David
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The financial crisis of 2007 -- 2009, which is considered to be the worst crisis since The Great Depression, has called for many bailout and stimulus programs in various countries to preserve stability of the financial and economic system. The American federal governments in cooperation with The Federal Reserve have carried out a vast amount of rescue programs and actions. The aim of this bachelor thesis is analyse selected steps that have been taken and examine their practical impacts and effectiveness. This will be done with a help of corresponding statistics and data and their evolution in time. With respect to a large amount and complexity of programs it is necessary to introduce focus, costs and benefits of these programs and with a contribution of own analyses and calculations explore the impact on real world data. Stabilization programs i.e. TARP have proven to be more effective in general than stimulative ones as ARRA or QE2. ESA and CARS were half-effective while HOPE being a complete failure.
Klíčová slova: financial crisis; TARP; EESA; ARRA; FED; stimulus and stabilization actions; effectiveness

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 3. 2011
Datum podání práce: 15. 8. 2011
Datum obhajoby: 29. 8. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31262/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: