Genderové aspekty afrického rozvoja

Název práce: Genderové aspekty afrického rozvoja
Autor(ka) práce: Kolcunová, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kváča, Vladimír
Oponenti práce: Pavlicová, Vendula
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Liberalizácia obchodu nemá rovnaký dopad na všetky skupiny jednotlivcov v spoločnosti. Situáciu niektorých výrazne zlepší, iných zhorší. Čerpanie benefitov z liberalizácie v mužsko-ženskej spoločnosti je vďaka existencii genderových rozdielov disproporcionálne. Práca identifikuje základné oblasti, v ktorých sa genderové rozdiely prejavujú najvý-raznejšie. Africké ženy sú obmedzované v prístupe k vzdelaniu, výrobným zdrojom a technológiám, ale aj prostriedkom financovania. Tieto limity upierajú ženám možnosť plne sa zapojiť do obchodu a podieľať sa na ekonomickom raste krajiny. Pre ženy je pozi-tívnym prínosom liberalizácie obchodu vytváranie pracovných miest v exportných odvet-viach. Príjmy plynúce zo zamestnania často investujú do vzdelania a zdravotníckej starost-livosti pre svoje deti, čím zvyšujú kvalitu ich života. Práca je zameraná na vzájomný vzťah liberalizácie a genderovej rovnosti, ktorý je demonštrovaný na postavení žien v obchode a zamestnaní v exportných odvetviach.
Klíčová slova: africké ženy; liberalizácia obchodu; genderová rovnosť; Subsaharská Afrika
Název práce: Genderové aspekty afrického rozvoja
Autor(ka) práce: Kolcunová, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kváča, Vladimír
Oponenti práce: Pavlicová, Vendula
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Liberalizace obchodu nemá stejný dopad na všechny skupiny jednotlivců v společnosti. Situace některých se výrazně zlepší, jiných zase zhorší. Čerpání benefitů z liberalizace v mužsko-ženské společnosti je díky existenci genderových rozdílů disproporcionální. Práce identifikuje základní oblasti, ve kterých jsou genderové rozdíly nejvýraznější. Africké ženy jsou omezovány v přístupu k vzdělání, výrobním zdrojům a technologiím, ale i prostředkům financování. Tyto limity upírají ženám možnost plně se zapojit do obchodu a podílet se na ekonomickém růstu krajiny. Pro Africké ženy je hlavním přínosem liberalizace vytváření pracovních míst v exportních odvětvích. Příjmy plynoucí zo zaměstnání často investují do vzdělání a zdravotnické péče pro svoje děti, čím zvyšují kvalitu jejich života. Práce je zaměřena na vzájemný vztah liberalizace a genderové rovnosti, který je demonstrován na postavení žen v obchodě a zaměstnání v exportních odvětvích.
Klíčová slova: africké ženy; Liberalizace obchodu; Subsaharská afrika; genderová rovnost
Název práce: Gender aspects of African Development
Autor(ka) práce: Kolcunová, Petra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kváča, Vladimír
Oponenti práce: Pavlicová, Vendula
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Trade liberalization has different impacts on groups of individuals in the society. Some of them improve their situation, the other ones get worse. Due to the existing gender inequali-ties the distribution of benefits from trade liberalization between women and men is dis-proportional. The paper indentifies main areas, in which are the gender inequalities the most significant. African women are limited in their access to education, productive resources and to technologies, but also to the means of financing. These limits prevent women from full participation in trade and therefore also in economic growth of the country. The creation of new jobs in export-oriented sectors presents the main contribution of trade liberalization for African women. The income they are getting form those jobs are usually used to finance the education and health care for children, that is why their quality of life may improve. The paper concentrates on the reciprocal relation between liberalization and gender equality, which is demonstrated on the status of women in trade and in export-oriented sectors.
Klíčová slova: trade liberalization; gender inequality; Sub-Saharan Africa; African women

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 10. 2010
Datum podání práce: 30. 4. 2011
Datum obhajoby: 7. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/28409/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: