Projekty pro sdílení dat na internetu typu Rapidshare se zaměřením na konkrétní vybraný projekt a jeho rozbor

Název práce: Projekty pro sdílení dat na internetu typu Rapidshare se zaměřením na konkrétní vybraný projekt a jeho rozbor
Autor(ka) práce: Hřebabecký, Jan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Dvořák, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem práce je analyzovat a uceleně popsat odvětví, které dosud nebylo v odborné literatuře dostatečně detailně popsáno. K tomu práce využívá zkušeností autora s vývojem a provozem konkrétního share serveru a předkládá jej jako příklad, na kterém vysvětluje všechny podstatné atributy a závislosti. Diplomová práce je zaměřena na problematiku sdílení dat na internetu. Ve své první části se věnuje sdílení dat na internetu obecně včetně historie vzniku sdílení dat na internetu. Následují případové studie dvou share serverů, které využívají rozdílných přístupů a v současné době jsou nejznámějšími ve svém oboru. Práce se věnuje jak obchodní, technické, sociální tak i právní stránce sdílení dat prostřednictvím share serverů. Ve své praktické části se práce věnuje konkrétnímu projektu share serveru a to zejména z procesního, obchodního, technického a uživatelského pohledu. V rámci procesního pohledu jsou analyzovány probíhající procesy a jejich význam pro celý projekt share serveru. Obchodní pohled popisuje závislosti výnosových a nákladových položek na jednotlivých proměnných atributech v rámci systému share serveru a jeho okolí. Technický pohled se zaměřuje na hardwarové, softwarové a síťové prostředky, na kterých je projekt postaven. V části týkající se uživatelského pohledu autor kriticky hodnotí aktuální stav webu share serveru a navrhuje možná zlepšení především v oblasti použitelnosti. Závěrem autor práce hodnotí aktuální stav v odvětví share serverů a odhaduje jeho budoucí vývoj.
Klíčová slova: Hellshare; Sdílení dat; Stahování dat; Share server; Rapidshare
Název práce: Projects for internet data sharing like Rapidshare with focus on specific project and it's analysis
Autor(ka) práce: Hřebabecký, Jan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Dvořák, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The goal of the thesis is to analyse and coherently describe a branch that haven't been sufficiently described in professional literature yet. To reach this goal thesis uses author's experience with specific share server development and operation and puts it as an example on which it explains all the important attributes and dependencies. Diploma thesis is aimed to an issue of internet file sharing. In it's first part it describes file sharing in general including history of internet file sharing. Two case studies of the most popular but different share servers follow. The thesis aims on business, technical, social and legal aspects of file sharing using share servers. In it's practical part the thesis aims on the specific share server project and especially cares of process, business, technical and user aspects. Within the process part running processes and their meaning for the whole share server project are analysed. The business part describes the dependencies of profit and costs components on individual variable attributes of share server system a it's environment. The technical part focuses on hardware, software and network devices from which share server is composed. In the part which focuses on the user interface and usability author critically evaluates the actual state of share server's website and describes possible improvements especially in the area of usability. In the last part of the thesis author evaluates the current state of share servers branch and estimates it's future development.
Klíčová slova: Rapidshare; Hellshare; Data sharing; Data downloading; Share server

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2010
Datum podání práce: 1. 5. 2011
Datum obhajoby: 12. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/27781/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: