Implementace směrnic EU v oblasti zdanění dividend se zaměřením na ČR

Název práce: Implementace směrnic EU v oblasti zdanění dividend se zaměřením na ČR
Autor(ka) práce: Miklová, Alena
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vančurová, Alena
Oponenti práce: Doležalová, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce pojednává o problematice zdanění dividend v Evropské unii. Dividendy podléhají dvojímu zdanění, které tvoří překážku jednotnému vnitřnímu trhu. S cílem odstranit tuto překážku byla přijata směrnice 90/435/EHS o společném zdanění mateřských a dceřiných společností z různých členských států (dále jen "Směrnice"). Ve své práci se zabývám jejím vývojem, implementací ve vybraných státech Evropské unie a otázkami, zda přispěla k lepšímu fungování vnitřnímu trhu a zda už nejsou kladeny další překážky fungování vnitřního trhu. Zmiňuji také aktuální harmonizační kroky orgánů Evropské unie. Komparativní analýza daňové úpravy vybraných členských států ukázala, že stále existují situace, kdy se může národní legislativa dostat do rozporu se Směrnicí. Nicméně pomocí výpočtu efektivní sazby daně při výplatě dividend z České republiky do vybraných států bylo zjištěno, že implementace Směrnice přispěla k lepšímu fungování jednotného vnitřního trhu.
Klíčová slova: Implementace směrnice; Zdanění dividend; Dvojí zdanění
Název práce: The Implementation of the European Union directives relating to dividend taxation focusing on the Czech republic
Autor(ka) práce: Miklová, Alena
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vančurová, Alena
Oponenti práce: Doležalová, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the issue of dividend taxation in the European Union. Dividends are subject to double taxation, which constitutes an obstacle to the single internal market. To remove this obstacle the Parent -- Subsidiary Directive 90/435/EEC was adopted (hereinafter "Directive"). In the thesis I described the implementation in selected European Union countries and the issues that contributed to a better functioning of the internal market and whether there are further obstacles it the internal market. I mentioned also the current harmonization steps of the institutions of the European Union. Comparative analysis of the tax treatment of selected Member States showed that there are still situations in which national legislation can come into conflict with the Directive. However, I found by calculating the effective tax rate on dividends paid from the Czech Republic to selected countries that the implementation of the Directive has contributed to a better functioning of the internal market.
Klíčová slova: double taxation; implementation of directives; dividend taxation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 3. 2010
Datum podání práce: 20. 1. 2011
Datum obhajoby: 13. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25766/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: