Vývoj využití odpočtů a slev na dani z příjmů fyzických osob ve státech EU od 90. let minulého století

Název práce: Vývoj využití odpočtů a slev na dani z příjmů fyzických osob ve státech EU od 90. let minulého století
Autor(ka) práce: Pokorná, Alžběta
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vančurová, Alena
Oponenti práce: Doležalová, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá daňovými úlevami u daně z příjmů fyzických osob v zemích EU a jejich vývojem od konce 90. let minulého století. Středem pozornosti je objevující se trend přechodu od odpočtů od základu daně ke slevám na dani, kdy cílem práce je stanovit, zda tento trend v současné době přetrvává. Zároveň práce analyzuje dopad základních standardních daňových úlev na průměrného poplatníka během sledovaného období a porovnává jejích vývoj v zemích EU. Vývoj daňových úlev je ovlivněn ekonomickou vyspělostí země, způsobem nastavení daňového systému, sociální politikou země, ale i probíhající ekonomickou krizí. Do kontrastu jsou nejčastěji stavěny země s progresivní sazbou daně a neustále narůstající počet zemí s rovnou daní. V závěru tak bude potvrzen nebo vyvrácen přetrvávající trend v rušení odpočtů se současným zaváděním slev na dani, ale i dojde ke zhodnocení pro poplatníka nejvýhodněji nastavených systémů daňových úlev.
Klíčová slova: daňová úleva; sleva na dani; odpočet; Evropská unie
Název práce: The development of using income tax deductions and tax credits in European Union countries since the nineties of 20th century
Autor(ka) práce: Pokorná, Alžběta
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vančurová, Alena
Oponenti práce: Doležalová, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diploma thesis deals with subject of income tax allowances in European Union countries and its development since the nineties of 20th century. The main aim is to analyse trend in tax allowances transition from tax deductions to the systems, where tax credits prevail. The thesis also analyses the impact of standard tax allowances to the tax liability of average taxpayer. The impact of tax allowances is influenced by economic advancement, economic crisis and mainly by the way, how the tax system and system of social care is set. Most often the comprehensive income tax system with progressive tax rate schedule and flat tax system are being compared. In conclusion, the thesis is going to confirm or refute the persistence of the trend in prevailing tax credits in systems of tax allowances.
Klíčová slova: tax allowance; European Union; tax credit; tax deduction

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 2. 2011
Datum podání práce: 15. 9. 2011
Datum obhajoby: 14. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30610/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: