Sociální dopady československé měnové reformy z roku 1953

Název práce: Sociálne dopady československej menovej reformy z roku 1953
Autor(ka) práce: Záhradníková, Lea
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca pojednáva o sociálnych dopadoch menovej reformy uskutočnenej v roku 1953 v Československu a primárne sa sústredí na dopad na robotnícku triedu, ktorá bola oporou a základňou pre vtedajší režim. Práca je rozdelená do štyroch častí. V prvej časti je popísaná spoločenská a hospodárska situácia pred menovou reformou, druhá kapitola sa venuje príčinám a samotnému priebehu reformy a zahŕňa z časti aj rozbor sociálnych dopadov, ktoré sú skúmané prostredníctvom zmeny životnej úrovne celého obyvateľstva. Tretia časť sa sústredí na vybranú vrstvu spoločnosti -- na robotnícku triedu, podmienky jej života a zmeny životnej úrovne robotníckych rodín po reforme. Kapitola obsahuje tiež rozbor miezd obyvateľstva a zmeny cien, ktoré demonštrujú jeden z najviac negatívnych aspektov reformy. Posledná časť sa zameriava na poreformné roky, kde je ešte stále prítomný bezprostredný vplyv menovej reformy.
Klíčová slova: životná úroveň; robotnícka trieda; menová reforma
Název práce: Sociální dopady československé měnové reformy z roku 1953
Autor(ka) práce: Záhradníková, Lea
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce pojednává o sociálních dopadech měnové reformy uskutečněné v roce 1953 v Československu a primárně se soustředí na dopad na dělnickou třídu, která byla oporou a základnou pro tehdejší režim. Práce je rozdělena do čtyř částí. V první části je popsána společenská a hospodářská situace před měnovou reformou, druhá kapitola se věnuje příčinám a samotnému průběhu reformy a zahrnuje z části i rozbor sociálních dopadů, které jsou zkoumány prostřednictvím změny životní úrovně celého obyvatelstva. Třetí část se soustředí na vybranou vrstvu společnosti - na dělnickou třídu, podmínky života a změny životní úrovně dělnických rodin po reformě. Kapitola obsahuje také rozbor mezd obyvatelstva a změny cen, které demonstrují jeden z nejvíce negativních aspektů reformy. Poslední část se zaměřuje na poreformné roky, kde je stále přítomen bezprostřední vliv měnové reformy.
Klíčová slova: životní úroveň; dělnická třída; měnová reforma
Název práce: The social impacts of the Czechoslovak monetary reform of 1953
Autor(ka) práce: Záhradníková, Lea
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bachelor thesis discusses the social impact of monetary reform conducted in 1953 in Czechoslovakia and is devoted primarily to the impact on the working class, which was a support base for the communist regime. The thesis is divided into four parts. The first part describes the social and economic background before the monetary reform, the second chapter is devoted to the causes of the reform process itself and includes the analysis of social impacts, which are examined through a change in the standard of living of the whole population. The third chapter focuses on selected part of society -the working class, the conditions of their life and changes in living standard of workers' families after conducting the reform. The chapter also contains an analysis of wage and price changes of the population, which demonstrates one of the most negative aspects of the reform. The last part focuses on the years after the reform with its ongoing influence.
Klíčová slova: standard of living; working class; monetary reform

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 3. 2011
Datum podání práce: 13. 5. 2011
Datum obhajoby: 19. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31018/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: