Účinnost dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí na příkladu environmentálního označování výrobků

Název práce: Účinnost dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí na příkladu environmentálního označování výrobků
Autor(ka) práce: Doubková, Monika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Geuss, Erik
Oponenti práce: Hájek, Miroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je zhodnotit účinnost dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí na příkladu environmentálního označování výrobků a ověřit hypotézu, zda je ekoznačení vhodným nástrojem k ovlivňování spotřeby a výroby ekologicky šetrných výrobků a služeb. Na základě charakteristiky dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí práce vymezuje typy environmentálního značení a hodnotí, za jakých podmínek mohou být systémy ekoznačení ekonomicky i environmentálně efektivní. Se zaměřením především na I. typ environmentálního značení a na základě shrnutí výsledků již realizovaných studií práce hodnotí význam a dopady tohoto nástroje pro spotřebitele, firmy a životní prostředí. V další části je práce zaměřena na problematiku zeleného nakupování a zelených veřejných zakázek především na úrovni České republiky. Praktická část ověřuje hypotézu o účinnosti ekoznačení na příkladu Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků a služeb České republiky a systému ekoznačení Evropské unie. Metodou výběrového šetření byl proveden průzkum a provedena analýza, do jaké míry jsou tyto systémy ekoznačení úspěšné. Šetření bylo provedeno mezi spotřebiteli a mezi uživateli ekoznačení, tedy firmami zapojenými do výše uvedených systémů ekoznačení. Průzkum byl doplněn názory odborníků z oboru a byl vyhodnocen i jejich odborný pohled na tyto dobrovolné nástroje.
Klíčová slova: Národní program označování ekologicky šetrných výrobků a služeb; Zelené veřejné zakázky; Ekoznačení
Název práce: The effectiveness of voluntary instruments of environmental protection as an example of eco-labelling
Autor(ka) práce: Doubková, Monika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Geuss, Erik
Oponenti práce: Hájek, Miroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of the Thesis is to evaluate the effectiveness of voluntary instruments of environmental protection as an example of eco-labelling and to verify the hypothesis whether eco-labelling is an appropriate instrument to influence consumption and production of environmentally friendly products and services. Based on the characteristics of voluntary instruments of environmental protection this work defines the types of environmental labelling and evaluates under what conditions can be eco-labelling systems, both economically and environmentally, efficient. Focusing primarily on Type I environmental labelling on the basis of summaries of works already carried out, my Thesis studies and evaluates the importance and impact of this tool for consumers, businesses and the environment. The next part of the work is focused on the issue of environmentally preferable purchasing and green public procurement, mainly at the level of the Czech Republic. The practical part verifies the hypothesis about the effectiveness of eco-labelling for example, the National Programme for Labelling Environmentally friendly products and services of the Czech Republic and European Union eco-labelling system. The method of sample survey was conducted and analyzed to what extent these systems are successful at eco-labelling. The survey was conducted among consumers and users of eco-labelling - in the companies involved in the aforementioned eco-labelling systems. The survey was supplemented by the views of experts from the field and has been evaluated by their expert view on these voluntary instruments.
Klíčová slova: Green public procurement; National ecolabelling program; Ecolabelling

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Ekonomika a správa životního prostředí
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 3. 2011
Datum podání práce: 1. 9. 2011
Datum obhajoby: 19. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31347/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: