Vliv povodní na cenu nemovitostí v Praze

Název práce: Vplyv povodní na cenu nehnuteľností
Autor(ka) práce: Timko, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Melichar, Jan
Oponenti práce: Kaprová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca rieši problém ekonomických dopadov povodní na trhu s nehnuteľnosťami v Prahe. Cieľom práce je objasniť, či povodne ovplyvňujú cenu nehnuteľností a do akej miery. Hypotéza práce je, že povodne ovplyvňujú cenu nehnuteľností v záplavovej oblasti. Tento vplyv zisťujem prostredníctvom modelu hedonickej ceny pri analýze sekundárnych dát. Teoretická časť vysvetľuje riziko povodní a ich mapovanie v záplavových oblastiach. Táto časť ešte vysvetľuje princíp celého modelu a rešerše dostupných štúdií ponúkajú postup riešenia mimo oblasť Českej republiky. Praktická časť sa zaoberá exploračnou analýzou, regresnou analýzou a modelovaním hedonickej ceny na základe implicitných cien povodní. Zistením práce je fakt, že cena nehnuteľností v Prahe je ovplyvnená záplavovou oblasťou Q100, tento vplyv je pozitívny ako aj negatívny, čo preukázal log-log regresný model vážených najmenších štvorcov. Ďalej je dokázané, že implicitná cena povodní ďaleko presahuje náklady na vybudovanie protipovodňových opatrení v Prahe.
Klíčová slova: Oceňovanie životného prostredia; Trh nehnuteľností; Metóda hedonickej ceny; Povodne
Název práce: Vliv povodní na cenu nemovitostí v Praze
Autor(ka) práce: Timko, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Melichar, Jan
Oponenti práce: Kaprová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce řeší problém ekonomických dopadů povodní na trhu s nemovitostmi v Praze. Cílem práce je objasnit, zda povodně ovlivňují cenu nemovitostí a do jaké míry. Hypotéza práce je, že povodně ovlivňují cenu nemovitostí v záplavové oblasti. Tento vliv zjišťuji prostřednictvím modelu hédonická ceny při analýze sekundárních dat. Teoretická část vysvětluje riziko povodní a jejich mapování v záplavových oblastech. Tato část ještě vysvětluje princip celého modelu a rešerše dostupných studií nabízejí postup řešení mimo oblast České republiky. Praktická část se zabývá explorační analýzou, regresní analýzou a modelováním hédonické ceny na základě implicitních cen povodní. Zjištěním práce je fakt, že cena nemovitostí v Praze je ovlivněna záplavovou oblastí Q100, tento vliv je pozitivní i negativní, což prokázal log-log regresní model vážených nejmenších čtverců. Dále je prokázáno, že implicitní cena povodní daleko přesahuje náklady na vybudování protipovodňových opatření v Praze.
Klíčová slova: Oceňování životního prostředí; Povodně; Trh nemovitostí; Metoda hedonické ceny
Název práce: Impact of floods on the property market in Prague
Autor(ka) práce: Timko, Peter
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Melichar, Jan
Oponenti práce: Kaprová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Master's thesis is focused on the problem of the economic impacts of floods on the property market in Prague. Aim of this work is to clarify whether the floods affect the price of real estate and to what extent. Hypothesis is that floods affect the price of property in flood plains. This effect is determined by the hedonic price model (HPM) for the analysis of secondary data. The theoretical part explains the risk of flooding and floodplains mapping. This section further explains the whole hedonic model and reviewed studies provide a research procedure outside the Czech Republic region. The practical part deals with the exploratory analysis, regression analysis and hedonic price modeling based on the implicit price of flooding. Finding of the thesis is the fact that property prices in Prague are affected by the Q100 flood plains resulting in positive and negative impact confirmed by a log-log weighted least squares regression model. It is shown that implicit price of flooding far exceeds the cost of building flood protection measures in Prague.
Klíčová slova: Floods; Valuation of Environmental effects; Real estate market; Hedonic price method

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Ekonomika a správa životního prostředí
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 1. 2011
Datum podání práce: 7. 6. 2011
Datum obhajoby: 19. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29749/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: