NAFTA - USA, Kanada, Mexiko: změnily se strategické přístupy členů po 15 letech?

Název práce: NAFTA - USA, Kanada, Mexiko: změnily se strategické přístupy členů po 15 letech?
Autor(ka) práce: Mandinec, Jiří
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je zjistit, zda NAFTA naplnila původní očekávání členských zemí a hlavně, jak se za tuto dobu změnily jejich strategické přístupy k této dohodě. Vedlejším cílem potom je prozkoumat, jak by se uskupení mohlo vyvíjet do budoucna a jestli je zde šance dosažení vyšších integračních stupňů. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část je věnována regionalismu na severoamerickém kontinentu a postupnému vzniku vzájemných vazeb mezi Kanadou, USA a Mexikem, dále také okolnostem, za jakých NAFTA vznikla a motivům jednotlivých zemí ke vstupu do tohoto integračního uskupení. Nejobsáhlejší částí práce je kapitola druhá, ve které jsou nejdříve nastíněny základní ustanovení dohody, poté popsány výsledky NAFTA jako celku, a nakonec analyzován vývoj jednotlivých členských ekonomik pod vlivem NAFTA. Obsahem závěrečné třetí kapitoly jsou nejdříve současné problémy, které se v souvislosti s NAFTA v členských zemích odehrávají, dále jsou naznačeny možné směry vývoje uskupení do budoucna a potenciál jejích dalšího rozšiřování a prohlubování. Poslední část práce se zabývá otázkou, zda se změnily strategické přístupy členských zemí NAFTA po sedmnácti letech její existence.
Klíčová slova: Mexiko; regionalismus; USA; NAFTA; Kanada
Název práce: NAFTA - USA, Canada, Mexico: Have strategic approaches of member countries changed during 15 years of its existence?
Autor(ka) práce: Mandinec, Jiří
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of the thesis is to determine whether NAFTA filled original expenctations of its member countries and most importantly, how have their strategic approaches to this Agreement changed. The secondary objective is to examine how the integration could evolve into the future and if there is a chance of achieving higher degrees of integration. The thesis is divided into three main parts. The first part is devoted to regionalism on the North American continent and the gradual emergence of mutual ties between Canada, USA and Mexico. It is devoted as well to the circumstances under which NAFTA was established and to motives of individual countries to enter into this integration. The largest and the most important part is the second chapter, in which are outlined basic provisions of the agreement, then described the results of NAFTA as a whole, and finally there is analyzed development of individual member economies under the influence of NAFTA. The content of the final third chapter are main present problems in connection with NAFTA, there are also outlined possible directions for the future development of integration and potential of its further enlargement and deepening.The last section deals with the question if the strategic approaches of member countries of NAFTA have changed after fifteen years of its existence.
Klíčová slova: Mexico; regionalism; Canada; USA; NAFTA

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 12. 2010
Datum podání práce: 15. 5. 2011
Datum obhajoby: 22. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29266/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: