Současná finanční krize, souvislosti jejího vzniku a možná náprava v duchu rakouské školy

Název práce: Současná finanční krize, souvislosti jejího vzniku a možná náprava v duchu rakouské školy
Autor(ka) práce: Vondruška, Tomáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Tajovský, Ladislav
Oponenti práce: Chytil, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se snaží popsat možné souvislosti vzniku současné finanční krize tak, jak je vidí představitelé postkeynesovského a rakouského směru. Práce se ve své úvodní části zaměřuje na dění ve Spojených státech amerických od teroristických útoků na Světové obchodní centrum z 11. září 2001 až po vypuknutí hypoteční krize v roce 2007 a jejímu dalšímu šíření napříč celou ekonomikou. V tomto období Federální rezervní systém zvyšoval peněžní zásobu do té doby nevídaným tempem. Velká část těchto nových prostředků se přelila do realitního trhu. V práci je popisováno k čemu začalo docházet a jaké to mělo důsledky na fungování ostatních sektorů finančního systému až po pád investiční banky Lehman Brothers v září 2008. Na příčiny krize je zde nahlíženo právě skrze postkeynesovský a rakouský pohled, neboť právě představitelé těchto směrů byli schopni, na rozdíl od mainstreamových ekonomů, příchod takto vážné hospodářské události předvídat. Prostřednictvím odkazů postkeynesovských a rakouských ekonomů jsou v závěrečné části práce nastíněna možná řešení, jak se této události do budoucna vyvarovat, avšak jejich návrhy na nápravu stojí ve vzájemném kontrastu. Nicméně zde dospívám k určitému doporučení, které na reálných případech ukazuje nesprávnost a nefunkčnost intervencí státních úřadů, především jejich neblahý dopad na správné fungování tržního mechanismu.
Klíčová slova: FED; postkeynesovská teorie; rakouská škola; hypoteční krize; finanční krize
Název práce: Implications, causes and possible reform of the current financial crisis by the Postkeynesian and Austrian view
Autor(ka) práce: Vondruška, Tomáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Tajovský, Ladislav
Oponenti práce: Chytil, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis is trying to describe implications of current financial crisis by the Postkeynesian and Austrian view. The introduction section focuses on course of events in the United States of America after the September 11 attacks on World Trade Center till outbreak of mortgage crisis in 2007. After 9/11 the Federal Reserve System started to unprecedentedly increase the money supply. Large amount of these new resources flowed to the real estate market. Incurred conditions and implications to other financial sectors till the bankruptcy of Lehman Brothers in September 2008 are thoroughly studied. The causes of the crisis are being looked through the Postkeynesian and Austrian perspective in this thesis, because the major representatives of these two economic branches were able to predict the crisis coming. By using the works of the Postkeynesian and Austrian economists, possible solutions how to avoid this negative economic event in the future are being mentioned in the final part of this diploma thesis. Their suggestions and proposals contrast each other. Nevertheless I reach certain recommendation here, which shows government's interventions are inappropriate and functionless. These interventions have also harmful influence on the free-market economy function. Moreover they tend to deepen recessions. These arguments are being demonstrated on real cases.
Klíčová slova: financial crisis; FED; mortgage crisis; Postkeynesian theory; Austrian school

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 12. 2010
Datum podání práce: 20. 6. 2011
Datum obhajoby: 22. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29232/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: