Rozvojová pomoc v Keni

Název práce: Rozvojová pomoc v Keni
Autor(ka) práce: Zrníková, Pavla
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom diplomovej práce je zistiť, aký význam má rozvojová pomoc v Keni a zároveň na príklade Slovenskej republiky demonštrovať, ktorý druh pomoci tu má významnejšie postavenie -- či pomoc oficiálna alebo neoficiálna. Efektívnosť pomoci v Keni je vyhodnotená na základe korelácie vývoja objemu rozvojovej pomoci s ukazateľmi, ktoré vypovedajú o zlepšovaní či zhoršovaní ekonomicko-sociálnej situácie krajiny. Význam oficiálnej a neoficiálnej pomoci je zhodnotený porovnaním projektov podporovaných ODA a projektov neziskových organizácií na základe kritéria jednak objemu poskytnutých prostriedkov a jednak ich dosahu. Prínosom práce je na príklade Keni poukázať na efektívnosť rozvojovej pomoci v chudobných krajinách. Diplomová práca sa skladá z troch kapitol. Cieľom prvej kapitoly je predstaviť čitateľovi ekonomicko-sociálnu situáciu Keni a jednotlivé faktory, ktoré napomáhajú prekonávaniu zaostalosti rozvoja. Druhá kapitola ponúka charakteristiku jednotlivých donorov a poukazuje na význam rozvojovej pomoci. Posledná kapitola predstavuje konkrétne projekty oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenskej republiky a slovenských neziskových organizácií a vyhodnocuje, ktorá z týchto dvoch pomocí je dôležitejšia.
Klíčová slova: neziskové organizácie; donori; rozvojová pomoc
Název práce: Rozvojová pomoc v Keni
Autor(ka) práce: Zrníková, Pavla
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem diplomové práce je zjistiť, jaký význam má rozvojová pomoc v Keni a zároveň na příkladě Slovenské republiky demonstrovat, který druh pomoci má zde významnější postavení -- zda pomoc oficiální nebo neoficiální. Efektivnost pomoci v Keni je vyhodnocena na základě korelace vývoje objemu rozvojové pomoci s ukazateli, které vypovídají o zlepšování nebo zhoršování ekonomicko-sociální situace země. Význam oficiální a neoficiálni pomoci je zhodnocen pomocí porovnání projektů podporovaných ODA a projektů neziskových organizací na základě kritéria objemu poskytnutých prostředků a dále jejich dosahu. Přínosem práce je poukázat na příklade Keni na efektivnost rozvojové pomoci v chudých zemích. Diplomová práce se skládá ze tří kapitol. Cílem první kapitoly je představit čtenáři ekonomicko-sociální situaci Keni a jednotlivé faktory, které napomáhají překonávat zaostalost. Druhá kapitola nabízí charakteristiku jednotlivých donorů a poukazuje na význam rozvojové pomoci. Poslední kapitola představuje konkrétní projekty oficiální rozvojové pomoci Slovenské republiky a slovenských neziskových organizací a vyhodnocuje, která z těchto dvou pomocí je důležitejší.
Klíčová slova: neziskové organizace; donoři; rozvojová pomoc
Název práce: Development aid in Kenya
Autor(ka) práce: Zrníková, Pavla
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of this thesis is to reveal the importance of the development aid in Kenya and to demonstrate, on the example of Slovak republic, which type of aid plays more important role -- wheather the official or unofficial aid. Effectivness of aid in Kenya is evaluated on the basis of correlation of the amounts of development aid and indices which show improvement or degradation of economic and social situation of the country. The significance of the official and unofficial aid is evaluated by comparing the projects that are supported by ODA and projects supported by non-governmental organizations on the basis of financial criterium and the reach of the projects. The contribution of this thesis is to show effectivness of development aid in poor countries on the example of Kenya. The work has three chapters. The object of the first chapter is to present economic and social situation in Kenya and individual factors which can help her to get over the underdevelopment. The second chapter offers characteristics of individual donors and evaluates the relevance of development aid. The last chapter presents concrete projects of ODA of Slovak republic and of Slovak non-governmental organizations and evaluates which of the two types of aid is more important.
Klíčová slova: donors; non-governmental organizations; development aid

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 11. 2010
Datum podání práce: 15. 5. 2011
Datum obhajoby: 23. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/28794/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: