Čokoládovny v oblasti Podmokel pod vedením saských průmyslníků (1853-1918)

Název práce: Čokoládovny v oblasti Podmokel pod vedením saských průmyslníků (1853-1918)
Autor(ka) práce: Syrová, Tereza
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jakubec, Ivan
Oponenti práce: Soběhart, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce charakterizuje život v pohraniční vesnici Podmokly v období mezi roky 1853-1918. Autor uvádí pronikání saského kapitálu v této době a dále rozvíjí podnikání saských Němců převážně v oblasti čokoládového průmyslu. Zaměřuje se na čokoládovny, které tam v této době vznikaly, a to na čokoládovny Jordan&Timaeus, Hartwig&Vogel a Otto Rüger. Nejdříve se zaměřuje na vývoj Podmokel, na charakteristiku doby, výši cel a celních přirážek týkajících se surovin vhodných na výrobu čokolády a kakaa. V práci autor uvádí dobový postup při výrobě čokolády, recepty a kuriozity, které s výrobou čokolády souvisely. Při rozboru čokoládoven se autor zaměřuje na historii vzniku čokoládovny, na popis továrny a její přebudování, na sociální politiku, na dodržování předpisů a zákonů, které v této době vznikaly. Dále autor prozkoumává oblast reklamy, světových výstav, prodeje a výroby čokolády a firemní struktury. Práce je sepsána primárně z dobových pramenů, popř. z moderní časopisecké literatury a odborných studií.
Klíčová slova: čokoládový průmysl; čokoláda; Otto Rüger; Hartwig&Vogel ; Jordan&Timaeus; Rakousko-Uhersko
Název práce: Chocolete industry in Bodenbach between 1853-1918
Autor(ka) práce: Syrová, Tereza
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Jakubec, Ivan
Oponenti práce: Soběhart, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This graduation thesis describes life in the border village Podmokly in the period between 1853-1918. The author presents the penetration of the Saxon capital at this time and further developing the business mostly Germans from Saxony in the chocolate industry. It focuses on chocolate, which at that time originated in the village, and the chocolate Jordan & Timaeus, Hartwig & Vogel, and Otto Rüger. Initially focused on the development of village Podmokly, the characteristic time, the amount of customs duties and surcharges on raw materials for production of chocolate and cocoa. In this work the author shows contemporary practice in the manufacture of chocolate, recipes and curiosities, which were associated with the production of chocolate. The analysis of chocolate, the author focuses on the history of chocolate on the description of the factory and its reorganization, social policy, in compliance with regulations and laws that were created at this time. Furthermore, the author explores the field of advertising, international exhibitions, sales and production of chocolate and firm structure. The work is drawn primarily from contemporary sources, or. journal of modern literature and scientific studies
Klíčová slova: Otto Rüger; Hartwig&Vogel; Jordan&Timaeus; Austria-Hungary; chocolate industry; Chocolate

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářské a politické dějiny
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 10. 2010
Datum podání práce: 31. 5. 2011
Datum obhajoby: 22. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/28113/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: