Energetická politika Evropské unie - jaderná energie v Evropě

Název práce: Energetická politika Európskej únie - jadrová energia v Európe
Autor(ka) práce: Kovácsik, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Vošta, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Udalosti posledných rokov v oblasti energetiky pripomenuli Európe, že je do veľkej miery závislá na dovoze primárnych energetickych surovín. Dlhodobo je jasné, že vysoká závislosť na dovoze surovín z narastajúcou spotrebou obyvateľstva nebude možné zabezpečiť Európe trvá už viac ako padesiat rokov, no energetika je aj po prijatí Lisabonskej zmluvy stále oblasťoum kde majú hlavné slovo národné parlamenty. Aj keď sa možnosti a hlavne filozofie jednotlivých štátov značne líšia, dhodobo je užšia spolupráca nevyhnutná. Táto práca sa zameria na spoločnú energetickú politiku v EU a vývoj, ktorým si prešla od začiatku integračného prcesu v padesiatych rokoch minulého storočia. Predstavím hlavné udalosti, ktoré ju formovali, ako aj hlavné zdroje výroby energie v EU. Vysvetlím pojem energetickej bezpečnosti a nakoniec sa budem hlbšie venovať jadrovej energii, ktorá je v dnešnej dobe síce veľmi efektívnou alternatívou, no po udalostiach vo Fukušime tiež kontroverznou alternatívnou energetickej nezávislosti.
Klíčová slova: bezpečnosť dodávok; energetické zdroje; energetická politika; jadrová energia; energetická bezpečnosť
Název práce: Energetická politika Evropské unie - jaderná energie v Evropě
Autor(ka) práce: Kovácsik, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Vošta, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Události posledních let v oblasti energetiky připomněli Evropě, že je do velké míry závislá na dovoze primárních energetických surovin.Dlouhodobě je jasné, že vysoká závislost na dovoze surovin z narůstající spotřebou obyvatelstva nebude možné zabezpečit Evropě lehko dostupnou energii za přijatelné ceny, kterou tak nutně potřebuje. Integrační proces v Evropě trvá už víc než padesát let, no energetika je i po přijetí Lisabonské smlouvy oblastí, kde mají hlavní slovo národní parlamenty. I když se možnosti a hlavně politiky jednotlivých zemí značně liší, dlouhodobě je užší spolupráce nevyhnutná. Práce se zaměří na společnou energetickou politiku v EU a vývoj, kterým přešla od začátku integračního procesu v padesátých letech minulého století. Představím hlavní události, které ji formovali, jako i hlavní zdroje výroby energie v EU. Vysvětlím pojem energetické bezpečnosti a nakonec se budu hlouběji věnovat jaderné energii, která je v dnešní době sice velice efektivní alternativou, no po událostech ve Fukušimě také kontroverzní alternativou energetické nezávislosti.
Klíčová slova: energetická politika; bezpečnosť dodávek; energetické zdroje; jaderná energia; energetická bezpečnosť
Název práce: Energy policy of the EU - Nuclear power in Europe
Autor(ka) práce: Kovácsik, Miroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Vošta, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The events of the recent past in the energy department in Europe have shown how big is it's dependency on import of the primary energy resources. In the long run it is obvious that a high dependency on import of resources with the increasing demand of the population will not be able to provide Europe with so much needed easy accessible and reasonably priced energy. The integration process in Europe lasts more than fifty years now but energy policy is even after the ratification of the Lisbon treaty in controll of the national parlaments of member countries. Even though the options and posibilitie of the countries differ in the long run a closer cooperation is mandatory. The thesis is about the united energy policy in Europe and the development it went through since the beginning of the integration process in the fifties of last century. I will describe the main events that formed it as well as the main resources of energy production in the EU. I will explain the term energy security and in the end I will write about nuclear power that is today a vary efficient but after the events of Fukushima also controversial alternative of energy independence.
Klíčová slova: Security of suppy; Energy resources; Nuclear energy; Energy security; Energy policy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 12. 2009
Datum podání práce: 10. 5. 2010
Datum obhajoby: 23. 9. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/23837/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: