Fenomén peronismu v Argentině - politické, ekonomické a sociální aspekty

Název práce: Fenomén peronismu v Argentině - politické, ekonomické a sociální aspekty
Autor(ka) práce: Trsková, Lucie
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vilímková, Olga
Oponenti práce: Opatrný, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se věnuje politickým a socio-ekonomickým aspektům perónismu v Argentině. Mapuje její vývoj a proměny od první vlády Juana Dominga Peróna v roce 1946 až po současnost. Cílem práce je zmapovat, popsat a porovnat jednotlivé etapy perónismu a definovat to, proč je perónismus v Argentině stále tak politicky přitažlivý i 37 let od smrti jeho stvořitele. Práce je členěna do osmi kapitol, z čehož první klasifikuje perónismus, dle definic jednotlivých odborníků. Druhá až pátá kapitola se věnuje třem vládám Perón a proměnám perónismu po skončení jeho druhé etapy u moci. Šestá a sedmá kapitola se zabývá vládou Carlose Menema a politicko- hospodářskou situací v zemi. Sedmá kapitola zahrnuje také zhodnocení dosavadního vývoje perónismu a jeho proměn. Osmá kapitola je věnována zatím poslednímu perónistickému prezidentskému páru Cristině a Néstorovi Kirchnerovi.
Klíčová slova: politologie; Menem; Kirchner; menemismus; politický vývoj; justicialismus; Argentina; industrializace; perónismus; Perón
Název práce: Phenomenon of Peronism in Argentina - politic, economic and social aspects
Autor(ka) práce: Trsková, Lucie
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vilímková, Olga
Oponenti práce: Opatrný, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with socio-economic aspects of Peronism in Argentina. It focuses on the changes and development of Peronism since the first government of Juan Doming Perón till now. The main purpose of this thesis is to map, describe and compare individual periods of Peronism and to define why is Peronism in Argentina still so popular among multitudes. The thesis is divided into eight parts. First chapter is seeking for the right definition of Peronism from different points of view. The next four chapters refer to the three governments of Perón. Sixth and seventh chapter deals with the first and second presidency of Carlos Menem and economic and political situation of the Argentine state. Eight chapter is dedicated to the last peronist governemt of the presidential couple of Kirchner.
Klíčová slova: Menem; Peronism; Argentine; political sciences; Kirchner; Perón

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra románských jazyků

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 2. 2011
Datum podání práce: 2. 7. 2011
Datum obhajoby: 5. 10. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30385/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: