Vývoj verejných financií a ich konsolidácia v krajinách V4

Název práce: Vývoj verejných financií a ich konsolidácia v krajinách V4
Autor(ka) práce: Vavrek, Pavol
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ježek, Tomáš
Oponenti práce: Gregárek, Matěj
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je zhodnotiť a analyzovať vývoj verejných financií krajín V4 a ich konsolidáciu v období rokov 2002 -- 2010. V tomto časovom úseku došlo k dôležitým zmenám, ktoré priamo ovplyvnili fiškálne politiky všetkých členov V4. Príkladmi takejto zmeny sú fiškálna decentralizácia, začlenenie krajín regiónu V4 do Európskej únie, v prípade Slovenska aj plnenie konvergenčných kritérií pred vstupom do Eurozóny v roku 2009. Súčasťou práce je aj analýza transformačného procesu v krajinách V4, pretože ten výrazne ovplyvnil následný fiškálny vývoj. Práca sa snaží preskúmať a porovnať ekonomické opatrenia vlád V4, ktoré si za cieľ stanovili reštrukturalizáciu verejných prostriedkov. Diplomová práca sa taktiež snaží prepojiť získané poznatky s politickým cyklom.
Klíčová slova: Vývoj; V4; Politický cyklus; Verejné financie
Název práce: Vývoj verejných financií a ich konsolidácia v krajinách V4
Autor(ka) práce: Vavrek, Pavol
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ježek, Tomáš
Oponenti práce: Gregárek, Matěj
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnotit a analyzovat vývoj veřejných financí zemí V4 a jejich konsolidaci v období let 2002 - 2010. V tomto časovém úseku došlo k důležitým změnám, které přímo ovlivnily fiskální politiky všech členů V4. Příkladem takové změny jsou fiskální decentralizace, začlenění zemí regionu V4 do Evropské unie, v případě Slovenska i plnění konvergenčních kritérií před vstupem do Eurozóny v roce 2009. Součástí práce je i analýza transformačního procesu v zemích V4, protože ten výrazně ovlivnil další fiskální vývoj. Práce se snaží prozkoumat a porovnat ekonomická opatření vlád V4, které si za cíl stanovily restrukturalizaci veřejných prostředků. Záměrem diplomové práce je také propojit získané poznatky s politickým cyklem.
Klíčová slova: Vývoj; V4; Veřejné finance; Politický cklus
Název práce: Development of public finances and fiscal consolidation in the V4 countries
Autor(ka) práce: Vavrek, Pavol
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ježek, Tomáš
Oponenti práce: Gregárek, Matěj
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main goal of this thesis is to evaluate and analyze the development of publicfinance in the V4 countries and their consolidation during the period 2002 - 2010. In that period of time there have been significant changes that directly affected the fiscal policies of all members of the V4. The examples of such changes is the fiscal decentralization, the admittance of this countries into the European Union and in the case of Slovakia also the fulfillment of the convergence criteria before joining the Eurozone in 2009. The work also analyses the transformation process in the V4 countries, because it very influenced the other fiscal development. The thesis seeks to examine and compare the economic policies of the governments of V4, which aim to restructure of public funds. The thesis also tries to link the knowledge obtained with the political cycle.
Klíčová slova: Public finance; Development; V4; Political cycle

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 1. 2011
Datum podání práce: 14. 5. 2011
Datum obhajoby: 6. 10. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29815/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: