Alternativní formy finančního řešení rizikovosti

Název práce: Alternativní formy finančního řešení rizikovosti
Autor(ka) práce: Müller, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Daňhel, Jaroslav
Oponenti práce: Baran, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá významnou finanční inovací konce druhé poloviny 20. století, pojistnou sekuritizací. Pro názornější pochopení pojistné sekuritizace je nutno ji vnímat v širším kontextu sekuritizace finanční, které je věnována úvodní část práce. V další kapitole je provedena analýza faktorů, které vedly na počátku milénia k destabilizaci pojistného a zajistného trhu a ke hledání nových alternativních způsobů, jak znovu nalézt rovnováhu. Výsledek tohoto hledání představují alternativní formy finančního řešení rizikovosti. Čtvrtá část práce je věnována pojistné sekuritizaci, elementárnímu srovnání s finanční sekuritizací a přehledu výhod a nevýhod, jež jsou spojeny s jednotlivými typy sekuritizačních transakcí. Součástí kapitoly i je vliv finanční krize na pojistnou sekuritizaci. Práce je zakončena vyslovením prognózy a nutných kroků potřebných k tomu, aby se pojistná sekuritizace stala na trzích do budoucna úspěšným produktem. Cílem práce je zhodnocení využitelnosti pojistné sekuritizace jako alternativního způsobu řešení rizikovosti, analýza jejích slabých stránek a návrh opatření, která by podpořila vyšší využití sekuritizace do budoucna.
Klíčová slova: finanční sekuritizace; pojistná sekuritizace; úmrtnostní bondy; katastrofické dluhopisy; ART nástroje; zajištění
Název práce: Alternative way of financial risk transfer
Autor(ka) práce: Müller, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Daňhel, Jaroslav
Oponenti práce: Baran, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with a considerable innovation of modern finance, insurance securitization. For better understanding of this concept it is important to consider insurance securitization in a broader context of financial securitization, which is presented in the first chapter. In the second part of this work the factors which have led to the development of insurance securitization are mentioned. Then there is a short comparison of insurance securitization with financial securitization and description of various secured products with discussing their positive and negative aspects. Finally, the thesis is concluded with some thoughts regarding the near future of insurance securitization. The aim of this diploma thesis is to evaluate using of insurance securitization as an alternative way of transfer risk, analyze its weaknesses and propose possible solutions.
Klíčová slova: financial securitization; insurance securitization; mortality bond; reinsurance; catastrophe bond; ART

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 3. 2010
Datum podání práce: 31. 8. 2010
Datum obhajoby: 18. 1. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25892/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: