Analýza konvergence vybraných finančních ukazatelů ČR a EU

Název práce: Analýza konvergence vybraných finančních ukazatelů ČR a EU
Autor(ka) práce: Verner, Jan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pánková, Václava
Oponenti práce: Čížek, Ondřej
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá nominální a reálnou konvergencí České republiky k zemím eurozóny včetně analýzy sladěnosti hospodářského vývoje české a evropské ekonomiky pro identifikaci rizik spojených s případným přijetím eura v ČR. V práci jsou popsány jednotlivé typy konvergence a příslušné ukazatele včetně jejich historického vývoje, podle kterého je stanovena hypotéza o dalším budoucím průběhu. V aplikační části práce jsou některé vybrané ukazatele analyzovány pomocí ekonometrických VAR modelů a lineárních i nelineárních modelů podmíněné heteroskedasticity. Pro analyzovaná data je vybrán vhodný model, pomocí něhož je porovnán vývoj v České republice a v EU. Zejména jsou sledovány kauzalita časových řad, existence kointegrace případně vývoj podmíněného rozptylu. V závěru jsou shrnuty všechny získané teoretické i modelované výstupy a je zhodnoceno riziko přistoupení ČR k měnové unii.
Klíčová slova: modely podmíněné heteroskedasticity; kointegrace; VAR modely; sladěnost ekonomik; konvergence
Název práce: Convergence analysis of selected financial indicators for CR and EU
Autor(ka) práce: Verner, Jan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pánková, Václava
Oponenti práce: Čížek, Ondřej
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the nominal and real convergence for Czech Republic and the Euro zone. It also includes analysis of synchronization of economic development in Czech and European economies for identifying potential risks associated with introducing the euro in the CR. The thesis describes different types of convergence and the relevant indicators with their historical evolution and hypothesis about future trends. The empirical part of the paper analyzes some selected indicators using econometric VAR models and linear and non-linear models of conditional heteroskedasticity. A suitable model for the analyzed data is chosen which gives a comparison of development in the Czech Republic and the EU. Especially time series causality, the existence of cointegration and conditional variance processes are observed. In conclusion there's a summary of all theoretical and modelled outputs with the risk evaluation of joining the monetary union.
Klíčová slova: conditional heteroskedasticity model; VAR models; convergence; cointegration; synchronization of economies

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 4. 2011
Datum podání práce: 3. 1. 2012
Datum obhajoby: 25. 1. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31733/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: