Kariérní rozvoj žen po mateřské dovolené a jeho podpora koučinkem (Komparace situace v České republice a v Rakousku)

Název práce: Kariérní rozvoj žen po mateřské dovolené a jeho podpora koučinkem (Komparace situace v České republice a v Rakousku)
Autor(ka) práce: Ebhardt, Karina
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Bedrnová, Eva
Oponenti práce: Jarošová, Eva; Rymeš, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předmět této disertační práce lze tedy v kontextu úvodní teoretické specifikace a analýzy odborné literatury vymezit jako následně provedenou empirickou analýzu postojů žen v rámci problematiky návratu do práce po mateřské dovolené a v tomto kontextu dále evaluaci využití koučinku jako instrumentu osobnostního rozvoje. Hlavní cíle empirické části práce lze pak charakterizovat následovně jako a) zmapování postojů žen při návratu do pracovního procesu po mateřské dovolené na příkladu Rakouska a České republiky a b) otestování možností a přínosů kariérního koučinku jako instrumentu podporujícího individuální rozvoj a úspěšné znovuzačlenění žen do pracovního procesu po mateřské dovolené. Jako metodické nástroje jsme zvolili: ? dotazníkové šetření, zaměřené na analýzu postojů žen vracejících se z mateřské dovolené do pracovního procesu, ? strukturované interview k tématice kariérního rozvoje pro identifikaci kariérních kotev dle Edgara Scheina, ? test pro identifikaci kariérních kotev dle Edgara Scheina, ? biografickou analýzu dle metodiky bilance kompetencí, ? analýzu případových studií / kazuistik, ? dotazníkové vyhodnocení koučinkového programu. Výsledky V rámci dotazníkového šetření jsme zjistili, že méně než polovina zaměstnavatelů v České republice (38%) i v Rakousku (43%) uplatňuje aktivní kariérní politiku pro své zaměstnance jako součást řízení lidských zdrojů. Respondentky dále potvrdily, že zaměstnavatelé spíše nemají připravený kariérní plán pro jejich kariérní rozvoj. Na druhou stranu z šetření vyplynulo, že respondentkám jak v České republice, tak v Rakousku, byla z větší části po návratu z mateřské dovolené ze strany zaměstnavatele poskytnuta podpora. Z výše uvedeného můžeme usuzovat, že zaměstnavatelé se snaží ženám poskytnout podporu při jejich reintegraci do pracovního procesu, ale individualizované kariérní plánování jako instrument personální politiky není ještě zavedeno. Jak v dotazníkovém šetření, tak i v rámci koučinkového programu se v případě žen po mateřské dovolené potvrdila priorita hodnot související s rodinou a mateřskými povinnostmi. Hodnoty související s aktivním sledováním kariéry ve smyslu stoupání po kariérním žebříčku jsou ve většině případů sekundární a nacházejí se až za hodnotami souvisejícími s rodinou a mateřstvím. Na základě pozitivních výsledků evaluace koučinkového kariérního programu pro ženy po mateřské dovolené a pozitivní zpětné vazby, které se nám po ukončení programu dostalo, můžeme považovat koučink za vhodný nástroj podpory pro ženy vracející se po mateřské dovolené. Účastnice kariérního koučinkového programu se byly schopny uvědomit své dovednosti a silné stránky a definovat důležitá kritéria profesního uplatnění.
Klíčová slova: mateřská dovolená; kariéra; ženy; kariérní rozvoj; koučink
Název práce: Supporting Career Development of Women after Maternity Leave with Coaching (Comparison of the Situation in the Czech Republic and Austria)
Autor(ka) práce: Ebhardt, Karina
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Bedrnová, Eva
Oponenti práce: Jarošová, Eva; Rymeš, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Objectives: The aim of this dissertation is to analyze the situation of women returning to work after maternity leave in Austria and the Czech Republic, to design a special career coaching program for them and to evaluate its effectiveness. Methods: Questionnaires, interviews and career coaching program. The sample consisted of female high school, college and university graduates returning to work after maternity leave. Results: The research showed that women tend not to advance in their careers and perceive a lack of support in career development from their employers. We found no significant differences between Austrian and Czech women regarding the length of maternity leave and strategies for coping with work/family conflicts, though they differ in their approach to career management. The career coaching program was designed according to the detailed analysis of needs of our respondents and was evaluated as very effective.
Klíčová slova: maternity leave; career; women; coaching; career development

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra psychologie a sociologie řízení

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 1. 2011
Datum podání práce: 1. 12. 2011
Datum obhajoby: 26. 1. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29982/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: