Inominátní smlouvy v obchodním styku

Název práce: Inominátní smlouvy v obchodním styku
Autor(ka) práce: Horčicová, Iva
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kotoučová, Jiřina
Oponenti práce: Švarc, Zbyněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce "Inominátní smlouvy v obchodním styku" analyzuje právní úpravu inominátních smluv v českém soukromém právu se zaměřením na tzv. moderní nepojmenované smlouvy. Cílem práce bylo odpovědět na otázku, zda by měly být leasingová, faktoringová a franchisingová smlouva upraveny jako smluvní typy v českém soukromém právu, a následně potvrdit nebo vyvrátit tezi, že česká právní úprava inominátních závazkových vztahů nereflektuje vývoj podnikatelského prostředí posledních let. Práce je rozdělena na dvě části. První kapitola je věnována právní úpravě inominátních smluv v obchodním, občanském, pracovním a mezinárodním právu soukromém. Řešena je především otázka přípustnosti uzavírání inominátních smluv v těchto právních odvětvích a možnosti použití a analogie v občanském a obchodním právu. Na základě rozboru právních předpisů a judikatury byl učiněn závěr, že inominátní smlouvy jsou přípustné v českém soukromém právu a soud může aplikovat analogii jak na smlouvy uzavřené v občanskoprávním, tak obchodněprávním režimu. Druhá část práce se zabývá obsahem leasingové, faktoringové a franchisingové smlouvy. U všech těchto smluv byly zjištěny důvody, proč není vhodné danou smlouvu kodifikovat. Obsah leasingové smlouvy upravující operativní leasing je velmi podobný nájemní smlouvě, kterou lze pro sjednání tohoto typu leasingu využít. Leasingová smlouva upravující finanční leasing neskrývá žádné otázky, které by již nebyly zodpovězeny judikaturou. Podstata faktoringové smlouvy -- postoupení pohledávky je upravena v občanském zákoníku. Franchisingová smlouva obsahuje prvky různých typů pojmenovaných smluv a zasahuje do řady právních oblastí. Navíc všechny výše uvedené smlouvy podléhají rychlému vývoji, který by mohl být kodifikací zbrzděn nebo by se právní úprava mohla stát brzy neaktuální. Výsledkem diplomové práce je konstatování, že leasingová, faktoringová a franchisingová smlouva by neměly být upraveny jako smluvní typy v českém soukromém právu, čímž nebyla potvrzena hlavní teze práce.
Klíčová slova: závazkové vztahy; obchodní právo; nepojmenované smlouvy; franchising; faktoring; leasing; občanské právo; Inominátní smlouvy; analogie
Název práce: Innominate Contracts in Business Relations
Autor(ka) práce: Horčicová, Iva
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kotoučová, Jiřina
Oponenti práce: Švarc, Zbyněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diploma thesis Innominate Contracts in Business Relations deals with a legal basis of innominate contracts in the Czech private law. It focuses mainly on so the called Modern innominate contracts. The purpose of the thesis was to answer whether leasing, factoring and franchising contracts should be codified. Consequently, it aimed to prove or disprove that the Czech legal regulation does not reflect the recent developments in business environment. The thesis is divided into two parts. In the first chapter an analysis is carried out on the legal regulation of innominate contracts in the Czech business law, civil law, labour law and international private law. The legality of innominate contracts and the applicability of an analogy is discussed in this part. Based on the Czech legal regulations and court decisions it was concluded that innominate contracts were valid and that courts may use analogy when deciding on civil or commercial contracts. The second chapter deals with the contents of leasing, factoring and franchising contracts. It concludes that there are reasons against the codification of the above mentioned contracts. The content of an operating leasing agreement very much resembles a rental contract which might be used for this kind of leasing contract.A leasing purchase contract does not present any new answers to issues which had already been dealt with by court decisions. The substance of a factoring contract -- assignment of a receivable is already regulated by the Civil Code. A franchising agreement involves parts of many types of codified contracts and interlocks with multiple legal areas. Moreover, all the above mentioned contracts are challenged by a fast pace of development therefore a codification could hamper the progress or it could become obsolete. Based on the above mentioned facts the thesis concludes that leasing, factoring and franchising contracts should not be codified in the Czech private law as separate contract types and therefore disproves the primary proposition of this thesis and subsequently infers that the Czech legal regulations do not reflect a recent business development.
Klíčová slova: Contract Law; Business Law; Civil Law; Analogy; Innominate Contracts; Franchising; Factoring; Leasing

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 12. 2010
Datum podání práce: 31. 5. 2011
Datum obhajoby: 26. 1. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29300/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: