Aktuálne zmeny v účtovaní leasingu podľa IFRS

Název práce: Aktuálne zmeny v účtovaní leasingu podľa IFRS
Autor(ka) práce: Zborovjanová, Emília
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pelák, Jiří
Oponenti práce: Lučanská, Janka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca podáva aktuálny obraz zmien v účtovaní leasingu podľa IFRS. Rady IASB a FASB sa snažia odstrániť rozdiely vo vykazovaní leasingu, a zároveň ho zjednotiť. Zjednotenie vykazovania povedie k zobrazeniu porovnateľných informácií o finančnej situácii podniku. Práve tieto informácie predstavujú dôležitú oblasť pre užívateľov účtovných výkazov. Cieľom snahy rád IASB a FASB je publikácia samostatného štandardu pre oblasť vykazovania leasingu, ktorý by nahradil súčasné štandardy a tak zjednodušil orientáciu v účtovných výkazoch. Práca je rozdelená do šiestich kapitol. Prvá kapitola je zameraná na priebeh konvergenčného procesu od začiatku jeho vzniku. Druhá kapitola je venovaná vykazovaniu leasingu podľa súčasne platných štandardov -- IFRS a US GAAP. Tretia kapitola poskytuje definície spojené s vykazovaním leasingu podľa Zverejneného návrhu. Štvrtá a piata kapitola sú zamerané na vykazovanie leasingu jednak zo strany nájomcu a jednak zo strany prenajímateľa. V poslednej kapitole sú zobrazené súhlasné/nesúhlasné stanoviská piatich vybraných organizácií k Zverejnenému návrhu.
Klíčová slova: prenajímateľ; nájomca; Zverejnený návrh; leasing; IFRS
Název práce: Aktuálne zmeny v účtovaní leasingu podľa IFRS
Autor(ka) práce: Zborovjanová, Emília
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pelák, Jiří
Oponenti práce: Lučanská, Janka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce podává aktuální obraz změn v účtování leasingu podle IFRS. Rady IASB a FASB se snaží odstranit rozdíly ve vykazování leasingu, a zároveň ho sjednotit. Sjednocení vykazování povede k zobrazení porovnatelných informací o finanční situaci podniku. Právě tyto informace představují důležitou oblast pro uživatele účetních výkazů. Cílem snahy rad IASB a FASB je publikace samostatného standardu pro oblast vykazování leasingu, který by nahradil současné standardy, a tak zjednodušil orientaci v účetních výkazech. Práce je rozdělená do šesti kapitol. První kapitola je zaměřená na přůběh konvergenčního procesu od začátku jeho vzniku. Druhá kapitola je věnována vykazování leasingu podle současně platných standardů -- IFRS a US GAAP. Třetí kapitola poskytuje definice spojené s vykazováním leasingu podle Zveřejněného návrhu. Čtvrtá a pátá kapitola jsou zaměřené na vykazování leasingu jednak ze strany nájemce a jednak ze strany pronajímatele. V poslední kapitole jsou zobrazena souhlasná/nesouhlasná stanoviska pěti vybraných organizací ke Zveřejněnému návrhu.
Klíčová slova: přenajímatel; nájomce; IFRS; leasing; Zveřejnený návrh
Název práce: Actual changes in the lease accounting according to the IFRS
Autor(ka) práce: Zborovjanová, Emília
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pelák, Jiří
Oponenti práce: Lučanská, Janka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis provides actual changes in the lease accounting according to the IFRS. Boards IASB and FASB are trying to remove the differences in a lease reporting and also they want to integrate it. This integration will lead to reporting of comparable information about the financial state of the company. This information represents a necessary field for users of financial statements. The aim of these two boards is to publish a particular lease standard for lease reporting, which would replace currently applicable standards and therefore simplify the orientation within financial statements. The thesis is divided into six chapters. The first chapter is focused on the convergence process from its beginning. The aim of the second chapter is to show the lease reporting according to the currently applicable standards -- IFRS and US GAAP. The third chapter describes the lease definitions according to the Exposure draft. The fourth and the fifth chapter are dedicated to reporting of lease from the lessee's point of view and lessor's point of view, as well. The last chapter shows positive/negative comments of five chosen organizations on the Exposure draft.
Klíčová slova: lessee; lease; IFRS; Exposure draft; lessor

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 6. 2011
Datum podání práce: 5. 1. 2012
Datum obhajoby: 31. 1. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32443/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: