Řízení projektů financovaných z prostředků EU

Název práce: Riadenie projektov financovaných z prostriedkov EU
Autor(ka) práce: Buliková, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chocholatý, Drahomír
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá riadením projektov financovaných z prostriedkov EU. V prvej časti poskytnem základné informácie o možnosti čerpania finančných prostriedkov z EU. Popíšem jednotlivé operačné programy, možnosti financovania projektov a priebeh čerpania finančných prostriedkov. Zameriam sa na klasifikáciu jednotlivých typov projektov, ktoré je možné financovať z prostriedkov EU. Druhá časť práce sa zameriava na samotné riadenie projektu. Rozoberiem metodiku na riadenie projektov, ktorú schválila Európska komisia pre projekty financované z EU - tzv. metódu logického rámca. Analyzujem, či metodika dostatočne pokrýva životný cyklus projektu definovaný Európskou úniou a pre jednotlivé fáze životného cyklu navrhnem metódy, ktoré je možné použiť v praxi pre jednotlivé typy projektov. Na doplnenie metódy logického rámca použijem medzinárodne uznávaný štandard na riadenie projektov -- PMBOK. Posledná časť práce obsahuje prípadovú štúdiu -- analýzu projektu "Revitalizácia centra obce Drnava". Na základe metódy logického rámca navrhnem pre obec maticu logického rámca, ktorá je pre predkladateľov žiadostí o dotáciu jedna z povinných dokumentov.
Klíčová slova: PMBOK; matica logického rámca; projekt; metodika; operačný program; metóda logického rámca
Název práce: Řízení projektů financovaných z prostředků EU
Autor(ka) práce: Buliková, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chocholatý, Drahomír
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá řízením projektů financovaných z prostředků EU. V první části poskytnu základní informace o možnosti čerpání finančních prostředků z EU. Popíši jednotlivé operační programy, možnosti financování projektů a průběh čerpání finančních prostředků. Zaměřím se na klasifikaci jednotlivých typů projektů, které lze financovat z prostředků EU. Druhá část práce se zaměřuje na samotné řízení projektu. Rozeberu metodiku pro řízení projektů, kterou schválila Evropská komise pro projekty financované z EU - tzv. metodu logického rámce. Analyzuji, zda metodika dostatečně pokrývá životní cyklus projektu definován Evropskou unií a pro jednotlivé fázi životního cyklu navrhnu metody, které lze použít v praxi pro jednotlivé typy projektů. Na doplnění metody logického rámce použiji mezinárodně uznávaný standard pro řízení projektů - PMBOK. Poslední část práce obsahuje případovou studii - analýzu projektu "Revitalizace centra obce Drnava". Na základě metody logického rámce navrhnu pro obec matici logického rámce, která je pro předkladatelů žádostí o dotaci jedna z povinných dokumentů.
Klíčová slova: PMBOK; metoda logického rámce; matice logického rámce; operační program; projekt; metodika
Název práce: Management of projects funded by the EU
Autor(ka) práce: Buliková, Kristína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Chocholatý, Drahomír
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The topic of the thesis focuses on the management of projects funded by the EU. In the first part I provide basic information about possibility of withdrawing funds from the EU. I describe operational programmes, funding opportunities and the process of withdrawing finances. I focus on the classification of different types of projects to be financed. The second part focuses on project management itself. I will analyze the project management methodology approved by European Commission for projects funded by the EU -- the logical framework approach. I will analyze whether the logical framework approach covers all phases of the project life cycle defined by the EU. I propose some methods that can be used in practice for different types of project with usage of well-known standard for project management -- PMBOK. The last part includes a case study -- analysis of project "Revitalization of village center in Drnava". Applying the logical framework methodology I will design a logical framework matrix for the village, which is one of the obligatory documents needed for the subsidiary applicants.
Klíčová slova: PMBOK; logical framework approach; methodology; logical framework matrix; operational programme; project

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 2. 2011
Datum podání práce: 15. 12. 2011
Datum obhajoby: 2. 2. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30531/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: