Principy a možnosti fungování BI v malých a středních podnicích

Název práce: Principy a možnosti fungování BI v malých a středních podnicích
Autor(ka) práce: Tříska, Aleš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Plach, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Business intelligence je snaha o lepší pochopení podniku a obchodních souvislostí, ve kterých se podnik vyskytuje. Hlavním cílem této práce je charakterizovat principy a možnosti zavedení a využití Business intelligence v malém či středním podniku. Tohoto cíle by mělo být dosaženo prostřednictvím popsání obecných potřeb, které společnost, snažící se o využití Business intelligence technologií, má. Tento proces zahrnuje zhodnocení a obecný popis stavu informačních technologií v malých a středních podnicích, dále způsob jakým probíhá v těchto podnicích manažerské rozhodování a na jakých podkladech. Aby bylo možné se vůbec zabývat nasazením BI do malého či středního podniku, je třeba naznačit, jakým způsobem Business intelligence funguje a na jakých principech. V aplikační části jsou popsány reálné postupy společnosti na zavedení BI a vliv, který na společnost má, zhodnocení smysluplnosti tohoto řešení na úrovni malého a středního podniku.
Klíčová slova: SQL; finanční řízení; Manažerské rozhodování; OLAP; multidimenzionální modelování; Datová kvalita; Podnikový informační systém (ERP); Business intelligence (BI)
Název práce: Principles of function and the possibility of BI in small and medium enterprises
Autor(ka) práce: Tříska, Aleš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Plach, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Business intelligence is an effort to better understanding of company processes and business consequences in which company occur. The main goal of this thesis is to characterize the principles and possibilities of implementation and application Business intelligence in small or medium enterprise. This goal should be achieved by description of general needs which small or medium enterprise, looking forward to use business intelligence, has. This includes evaluation and universal description of information technologies in small and medium enterprises, as well as what data are used for managerial decisions and how are they made. In order to implement BI into the small or medium enterprise, it is necessary to imply how the Business intelligence work and on what principles. The application part of this thesis describes real procedures in preparation of BI implementation, impact on company and evaluation of the meaningfulness of this solution.
Klíčová slova: financial management; SQL; multidimensional modeling; OLAP; Data Quality; Enterprise resource planning (ERP); Business intelligence (BI); OLAP

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 6. 2011
Datum podání práce: 14. 12. 2011
Datum obhajoby: 3. 2. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34665/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: