Postavení maďarské nrodnostní menšiny na Slovensku po listopadu 1989

Název práce: Postavenie maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku po novembri 1989
Autor(ka) práce: Žihlavníková, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Smetanková, Daša
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
S rozpadom ČSFR stúpol podiel národnostných menšín na celkovom obyvateľstve a menšinová problematika na Slovensku sa tak zvýraznila. Integrácia a akceptovanie maďarskej národnostnej menšiny je pre Slovensko, ako demokratickú krajinu jednou z kľúčových priorít. Názory na riešenie tzv. "maďarskej otázky" sa však politickým spektrom líšia. Zostava jednotlivých vládnych koalícií má preto vplyv na menšinovú politiku na Slovensku. Cieľ tejto práce spočíva predovšetkým v analýze postavenia maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku po roku 1989. Snahou je preskúmať, ako sa menilo postavenie maďarskej národnostnej menšiny v závislosti od jednotlivých vlád. Práca pozostáva z dvoch hlavných častí. V prvej časti predstavíme teoretické poznatky k problematike ochrany menšín. Jadro druhej popisno-analytickej časti tvorí analýza menšinovej politiky jednotlivých vlád voči maďarskej menšine. Postavenie maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku je skúmané z kultúrnej a občiansko-politickej roviny.
Klíčová slova: Slovensko; ochrana menšín; maďarská národnostná menšina
Název práce: Postavení maďarské nrodnostní menšiny na Slovensku po listopadu 1989
Autor(ka) práce: Žihlavníková, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Smetanková, Daša
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
S rozpadem ČSFR stoupl podíl národnostních menšin na celkovém obyvatelstvu a menšinová problematika na Slovensku se tak zvýraznila. Integrace a akceptování maďarské národnostní menšiny je pro Slovensko, jako demokratickou zemi jednou z klíčových priorit. Názory na řešení tzv. "maďarské otázky" se však politickým spektrem liší. Sestava jednotlivých vládních koalicí má proto vliv na menšinovou politiku na Slovensku. Cíl této práce spočívá především v analýze postavení maďarské národnostní menšiny na Slovensku po roce 1989. Snahou je přezkoumat, jak se měnilo postavení maďarské národnostní menšiny v závislosti na jednotlivých vládách. Práce se skládá z dvou hlavních částí. V první části představíme teoretické poznatky k problematice ochrany menšin. Jádro druhé popisně-analytické části tvoří analýza menšinové politiky jednotlivých vlád s důrazem na maďarskou menšinu. Postavení maďarské národnostní menšiny na Slovensku je zkoumané z kulturně a občansko-politické roviny.
Klíčová slova: Slovensko; ochrana menšin; maďarská národnostní menšina
Název práce: The status of the Hungarian minority in Slovakia after November 1989
Autor(ka) práce: Žihlavníková, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Smetanková, Daša
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
With the dissolution of Czechoslovakia, the share of minorities in the total population increased and minority issues in Slovakia became highlighted. Integration and acceptance of the Hungarian minority in Slovakia, as a democratic country, is one of Slovakia's key priorities. Opinions on the so called "Hungarian question" change throughout the political spectrum. The composition of the government has therefore an effect on minority policies in Slovakia. The objective of this work lies mainly in the analysis of the status of the Hungarian minority in Slovakia after 1989. The primary goal is to examine how the position of the Hungarian minority changed, depending on the government. The thesis consists of two main parts. The first part will present theoretical knowledge on the issue of minority protection. The core of the other descriptive-analytical part is to examine an attitude of each government to the Hungarian minority. The status of the Hungarian minority in Slovakia will be presented at a cultural and civic-political level.
Klíčová slova: Hungarian minority; protection of minorities; Slovakia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 6. 2011
Datum podání práce: 1. 12. 2011
Datum obhajoby: 9. 2. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32239/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: