Ochranná známka v kontextu evropského a amerického práva

Název práce: Ochranná známka v kontextu evropského a amerického práva
Autor(ka) práce: Fischerová, Alena
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Boháček, Martin
Oponenti práce: Čada, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá známkoprávní ochranou v systému amerického a evropského práva při použití vědecké metody komparace. Comparatem, neboli základem srovnávání, je ochranná známka Společenství a comparandem, neboli srovnávaným prvkem, je federální ochranná známka v USA. Hlavním cílem práce je srovnání úhlů pohledů Evropské unie a Spojených států amerických na ochrannou známku, jako na jeden z institutů průmyslových práv. Pro dosažení stanoveného cíle jsou detailně rozebrány klíčové aspekty známkoprávní ochrany ve srovnávaných systémech. První část práce je teoretickým úvodem do oblasti ochranných známek. Je zde stručně shrnut historický vývoj známkoprávní ochrany, jak docházelo k utváření jednotné komunitární ochrany a jaké jsou principy ochrany na území USA, doplněno přehledem pramenů práva porovnávaných systémů. V hlavní části práce je pak diskutována ochranná známka v obou systémech, počínaje definicí ochranné známky dle evropského a amerického práva a dle stěžejních mezinárodních smluv, přes jednotlivé druhy ochranných známek s důrazem na netradiční ochranné známky, dále právo na ochrannou známku, zápisné řízení v obou systémech doplněné srovnáním s mezinárodním zápisem, užívání ochranné známky a konče právy, která z vlastnictví ochranné známky vyplývají.
Klíčová slova: užívání; přihláška; Evropská unie; ochranná známka; zápis; princip teritoriality; USA; označení
Název práce: Trademark in the context of European and American law
Autor(ka) práce: Fischerová, Alena
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Boháček, Martin
Oponenti práce: Čada, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with trademark protection in the system of Community and US law by using the scientific comparative method. The Community trademark is used as the comparatum and the federal trademark as the comparandum. The main goal of the thesis is the comparison of the EU and US perspective on the trademark as one of the subjects of industrial rights. To reach the set goal, the key aspects of the trademark protection are fully discussed in compared legal systems. The first part of the thesis represents the theoretical introduction into the field of trademarks. Here, the historical development is summarized, the evolvement of the single community protection together with principles of trademark protection in the USA are explained, completed by a summary of the sources of law in compared legal systems. In the main part of the thesis, the trademark in both legal systems is discussed, starting with the trademark definition according to both the Community and US law together with the key international treaties; followed by an explanation of different trademark types with an emphasis on non-traditional trademarks; right to trademark; Community and US trademark registration compared to the international registration; trademark use; and concluding with the rights the trademark holder possesses.
Klíčová slova: principle of territoriality; application; USA; European Union; designation; trademark; registration; trademark use

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 12. 2010
Datum podání práce: 13. 6. 2011
Datum obhajoby: 10. 2. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29479/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: