Nacházejí špičkoví fotbalisté Nashovo equilibrium?

Název práce: Nachádzajú špičkoví futbalisti Nashovo ekvilibrium?
Autor(ka) práce: Svačina, Lubomír
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Lahvička, Jiří
Oponenti práce: Koubek, Ivo
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá otázkou, či sa strelci a brankári pri pokutových kopoch optimálne rozhodujú o tom, ktorým smerom vystreliť a kam smerovať svoj zákrok. Skúma reálne dáta zozbierané z penaltových strelov vyraďovacích fází futbalovej Ligy majstrov, MS a EURA z rokov 2000-2011 a testuje, či hráči jednajú v súlade s predpoveďami Nashovho ekvilibria v zmiešaných stratégiách. Predpovede Nashovho ekvilibria potom práca ďalej porovnáva s predpoveďami iných alternatívnych modelov teórie hier. Touto štruktúrou práca nadväzuje na výskum Azara a Bar-Eliho (2009), ktorý rozširuje o nové dáta zozbierané v podmienkach väčšieho stresu, vyššej kvality a vyššej motivácie aktérov hry. Analýza dospela k výsledkom rozdielnym od zmieneného výskumu, nepotvrdila platnosť MSNE predpovedí, a naznačuje tak silný vplyv daných podmienok na rozhodovanie sa hráčov pri pokutových kopoch.
Klíčová slova: nekoordinačné hry; hra s nulovým súčtom; penaltové rozstrely; probability matching; MSNE
Název práce: Nacházejí špičkoví fotbalisté Nashovo equilibrium?
Autor(ka) práce: Svačina, Lubomír
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Lahvička, Jiří
Oponenti práce: Koubek, Ivo
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá otázkou, zda se střelci a brankáři během pokutových kopů optimálně rozhodují o tom, kterým směrem vystřelit a kam směřovat svůj zákrok. Zkoumá reálná data z penaltových rozstřelů vyřazovacích fází fotbalové Ligy mistrů, MS a EURA z let 2000-2011 a testuje, zda hráčí jednají v souladu s předpovedi Nashova ekvilibria ve smíšených strategiích. Přepovědi Nashova ekvilibria potom práce dále srovnává s předpovědi jiných alternativních modelů teorie her. Touto strukturou práce navazuje na výzkum Azara a Bar-Eliho (2009), který rozšiřuje o nová data získaná v podmínkách většího stresu, vyšší kvality a vyšší motivace aktérů hry. Analýza dospěla k výsledkům rozdílným od zmiňovaného výzkumu, nepotvrdila platnost MSNE předpovědí, a naznačuje tak silný vliv daných podmínek na rozhdování se hráčů v pokutových kopech.
Klíčová slova: penaltové rozstřely; MSNE; nekoordinační hry; probability matching; hra s nulovým součtem
Název práce: Do footballers follow Nash equilibrium?
Autor(ka) práce: Svačina, Lubomír
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Lahvička, Jiří
Oponenti práce: Koubek, Ivo
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This paper deals with the question whether kickers and goalkeepers optimaly choose the direction of their shoots and saves in penalty kicks. It examines real data from play-off stage penalty shootouts of the football Champions League, World Cup and EURO which ocurred in years 2000-2011 and tests whether players play in line with the predictions of mixed-strategy Nash equilibrium model. Predictions of the Nash equilibrium are then compared to predictions of other alternative models of the game theory. Using these structure, the paper follows up on the research of Azar and Bar-Eli (2009) and extends this with new data collected in the circumstances of increased stress, higher quality and higher motivations of the players. Analysis yielded different results in comparison to the forementioned research, did not confirm the validity of the MSNE predictions, and thus indicates that those circumstances have significant impact on players' behavior in penalty kicks.
Klíčová slova: zero-sum game; probability matching; noncooperative games; penalty shootouts; MSNE

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 11. 2011
Datum podání práce: 1. 1. 2012
Datum obhajoby: 13. 2. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29623/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: