Analýza exportu zbraní Škodových závodů a Zbrojovky Brno do zemí Malé dohody ve 30. letech 20. století

Název práce: Analýza exportu zbraní Škodových závodů a Zbrojovky Brno do zemí Malé dohody ve 30. letech 20. století
Autor(ka) práce: Kárník, Jan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Skřivan, Aleš
Oponenti práce: Szobi, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Historie Československa a jeho poloha hrála klíčovou roli pro rozvoj zbrojního průmyslu v meziválečném období. Vzhledem k nestabilitě v tomto regionu, který zde vznikl po rozpadu Rakousko-Uherska, se začal zbrojní průmysl v Československu vyvíjet daleko intenzivněji. Na počátku 30. let se již byl zbrojní průmysl rozvinut do té míry, že i důsledky krize nedolehly na Škodovku a Zbrojovku takovou měrou. Tyto podniky se s dopady hospodářské recese vyrovnaly daleko lépe než ostatní odvětví průmyslu. Ve 30. letech pak byly tyto podniky ovlivňovány nejenom stavem hospodářství svých obchodních partnerů v Malé dohodě, ale také politickou situací v okolních státech. Zakázky Škodových závodů a hlavně Zbrojovky Brno pak byly do velké míry ovlivňovány československou vládou. Ta používala hospodářskou politiku jako nástroj politiky zahraniční a to i do značné míry ovlivňovalo chování zbrojovky při obchodním styku s partnery z Malé dohody.
Klíčová slova: Zbrojovka Brno; Zbrojní obchod; Československo; Škodovy závody; Malá dohoda
Název práce: Analysis of the arms export from Skoda Works and Zbrojovka Brno to the Little Entente countries in the 30th years of the 20th century
Autor(ka) práce: Kárník, Jan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Skřivan, Aleš
Oponenti práce: Szobi, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The history of Czechoslovakia and his position played a key role in developement of weapon industry in the interwar period. Because of the instability in this region, which was formed after First word War, the weapon industry started to develop much faster. At the early 1930s the weapon industry was already so robust, that the consequences of economic depression didn't slow it down as much as they slowed down the other industry branches. At 1930s was weapon industry influenced by condition of economy of theirs business partnes from Little Entente and by politic situation in neighboring countries. Business plans of companies producing weapons and weapon material were lagrely influenced by czechoslovak gowernment. Economic policy was used by czechoslovak gowernment like foreign policy. This fact largely influenced the behavior of weapon-producing companies in their trade relation with business partners in Little Entente.
Klíčová slova: Škodovy závody; Zbrojovka Brno; Arms Trade; Little Entente; Czechoslovakia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 3. 2011
Datum podání práce: 15. 6. 2011
Datum obhajoby: 14. 2. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31340/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: