Je Taylorovo pravidlo příliš jednoduché pro praktické využití v malé otevřené ekonomice jako je Česká republika?

Název práce: Is Taylor's Rule Too Simple to be of Practical Use in a Small Open Economy Such as the Czech Republic?
Autor(ka) práce: Juračka, Tomáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mičúch, Marek
Oponenti práce: Potužák, Pavel
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The Taylor rule and its variants played a prominent role in the monetary policy discussion among theoreticians and practitioners for more almost two decades. The purpose of this thesis is to assess on the applicability of the simple instrument rules such as a classic Taylor's rule to the Czech economic environment which can be described as a small open economy with banking market specifically skewed by excess liquidity. The applicability is evaluated based on the variants of the Taylor rule and their effectiveness in describing the monetary policy of the central bank. The results of the models presented in this thesis are ambiguous. Traditional specification of the Taylor's rule is clearly unsuccessful in describing the behaviour of the Czech National Bank. However, if the models are altered to their historical variants containing only the information accessible at the time of decision making, their robustness and explanatory value increase significantly. Taking interest rate smoothing and exchange rate into consideration further improves the models. The policy behaviour of the Czech National Bank can be best described by the historical model with the one-year-ahead inflation prognosis, output gap, exchange rate and lagged target interest rate as explanatory variables. One of interesting results of this model is that the output gap does not play important role in the Czech National Bank decision making which is consistent with the opinions presented in the Czech National Bank Board Minutes.
Klíčová slova: policy rules; monetary policy; Taylor rule
Název práce: Je Taylorovo pravidlo příliš jednoduché pro praktické využití v malé otevřené ekonomice jako je Česká republika?
Autor(ka) práce: Juračka, Tomáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mičúch, Marek
Oponenti práce: Potužák, Pavel
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Taylorovo pravidlo a jeho varianty hrály významnou roli v diskuzi o monetární politice v posledních téměř dvaceti letech. Účelem této práce je vyhodnotit použitelnost jednoduchých pravidel měnové politiky, jako například klasické Taylorovo pravidlo, pro české ekonomické prostředí, které je charakterizováno jako malá otevřená ekonomika s bankovním trhem specificky ovlivněným přebytkem likvidity. Použitelnost je vyhodnocena na základě modelů různých variant Taylorova pravidla a jejich úspěšnosti při popisování monetární politiky centrální banky. Výsledky modelů představených v této práci jsou nejednoznačné. Klasické Taylorovo pravidlo je zjevně neúspěšné při popisování chování České národní banky. Nicméně při použití tzv. historických variant modelů, které pracují pouze s informacemi dostupnými v době rozhodování, se robustnost a vysvětlující schopnost modelů značně zvýší. Zohlednění vyhlazování úrokové míry a zahrnutí směnného kurzu do modelu dále vylepší vlastnosti modelu. Ze závěrů práce plyne, že nejlépe měnově-politické chování České národní banky popisuje historický model s prognózou inflace, produkční mezerou, směnným kurzem a zpožděnou cílovou úrokovou mírou jako vysvětlujícími proměnnými. Jedním ze zajímavých výsledků tohoto modelu je, že mezera výstupu není významnou veličinou pro měnově-politické rozhodování České národní banky, což je konzistentní s názory vyjádřenými ve zprávách z jednání bankovní rady České národní banky.
Klíčová slova: Taylorovo pravidlo; měnová politika; měnově-politická pravidla

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 2. 2011
Datum podání práce: 30. 5. 2011
Datum obhajoby: 17. 2. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30742/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: