Perspektivy rozvoje integračního seskupení zemí GCC

Název práce: Perspektívy rozvoja integračného zoskupenia krajín GCC
Autor(ka) práce: Tóthová, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Černá, Iveta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca vznikla s úmyslom priblížiť postavenie integračního zoskupenia GCC v globálnej ekonomike a načrtnúť problémy a výzvy krajín GCC v budúcnosti. Ďalej sa práca venuje najvačšej výzve regiónu, ktorá spočíva vo vytvorení menovej únie GCC. Konkrétne pojednáva o miere pripravenosti členských krajín vytvoriť menovú úniu, o režime menového kurzu spoločnej meny a jej inštitucionálnom zastrešení. Z prevedenej analýzy vyplýva, že najzásadnejšími v budúcnosti krajín GCC sú zníženie ich závislosti na príjmoch z exportov ropy a ekonomická diverzifikácia. Čo sa týka menovej únie, krajiny GCC dosahujú vysoký stupeň konvergencie, a teda sa považujú vo veľkej miere za pripravené vytvoriť menovú úniu, pričom po stručnej charakteristike možných kurzových režimov v tomto regióne sa za najvhodnejší pre spoločnú menu aspoň zo začiatku považuje režim dolárového pegu. Inštitucionálne zastrešenie, ktoré dodá menovej únii vierohodnosť a stabilitu bude zabezpečené centrálnou bankou, ktorej základné funkcie sú popísané v Dohode o menovej únii z roku 2008.
Klíčová slova: dolárový peg; menová únia; zoskupenie GCC
Název práce: Perspektivy rozvoje integračního seskupení zemí GCC
Autor(ka) práce: Tóthová, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Černá, Iveta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce vznikla s úmyslem přiblížit postavení integračního uskupení GCC v globální ekonomice a nastínit problémy a výzvy zemí GCC v budoucnosti. Dále se práce věnuje největší výzvě regionu, která spočívá ve vytvoření měnové unie GCC. Konkrétně pojednává o míře připravenosti členských zemí vytvořit měnovou unii, o režimu měnového kurzu společné měny a jejím institucionálním zastřešení. Z provedené analýzy vyplývá, že nejzásadnějšími v budoucnu zemí GCC jsou snížení jejich závislosti na příjmech z exportů ropy a ekonomická diverzifikace. Co se týče měnové unie, země GCC dosahují vysokého stupně konvergence, a tedy se považují ve velké míře za připravené vytvořit měnovou unii, přičemž po stručné charakteristice možných kurzových režimů v tomto regionu se za nejvhodnější pro společnou měnu považuje režim dolarového pegu. Institucionální zastřešení, které dodá měnové unii věrohodnost a stabilitu bude zajištěno centrální bankou, jejíž základní funkce jsou popsány v Dohodě o měnové unii z roku 2008.
Klíčová slova: dolárový peg; měnová unie; seskupení GCC
Název práce: The Future Prospects for Development of The GCC Countries
Autor(ka) práce: Tóthová, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Černá, Iveta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This work was created with the intent to analyze the role of the GCC in the global economy and to outline the problems and challenges of the GCC countries in the future. The paper describes the region's greatest challenge, the establishment of the GCC monetary union. It specifically discusses the level of preparedness of Member States to create a monetary union, the exchange rate regime of the single currency and its institutional framework. After the analysis, we consider that the most fundamental in the future of the GCC countries is reducing their dependence on income from oil exports and economic diversification. As for the monetary union, GCC countries achieved a high degree of convergence, and therefore are considered prepared to establish a monetary union. After a brief characterization of possible exchange rate regimes in the region, we assume that the best option for a common currency would be the dollar peg. There will be created a central bank as the institution which will add credibility and stability to monetary union, whose primary functions are described in the Monetary Union Agreement from 2008.
Klíčová slova: GCC monetary union; GCC; dollar peg

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 10. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 10. 5. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33752/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: