Analýza vývoje zahraničního obchodu SR od vstupu do EU

Název práce: Analýza vývoja zahraničného obchodu SR od vstupu do EÚ
Autor(ka) práce: Blažeková, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je na základe vykonanej analýzy charakterizovať vývoj zahraničného obchodu Slovenska od vstupu do EÚ, teda v rozpätí rokov 2004-2011. Práca je rozčlenená do troch kapitol. Úvodná kapitola je zameraná na predchádzajúci vývoj slovenskej ekonomiky z dôvodu lepšieho pochopenia zmien, ktoré nastali v zahraničnoobchodných vzťahoch SR. Druhá kapitola popisuje spoločnú obchodnú politiku EÚ s cieľom definovať vplyv jej prijatia na zahraničný obchod Slovenska. Záverečná kapitola obsahuje analýzu zahraničného obchodu SR z pohľadu komoditnej a teritoriálnej skladby a základných ukazovateľov obchodu, pri súčasnom zohľadnení dopadov krízy a prijatia jednotnej meny euro na zahraničný obchod Slovenska.
Klíčová slova: komoditná štruktúra obchodu; teritoriálna štruktúra obchodu; zahraničný obchod SR; vstup SR do EÚ
Název práce: Analýza vývoje zahraničního obchodu SR od vstupu do EU
Autor(ka) práce: Blažeková, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem této bakalářské práce je na základě provedené analýzy charakterizovat vývoj zahraničního obchodu Slovenska od vstupu do EU, tedy v rozpětí let 2004-2011. Práce je rozčleněna do tří kapitol. Úvodní kapitola je zaměřena na předchozí vývoj slovenské ekonomiky z důvodu lepšího pochopení změn, které nastaly v zahraničně obchodních vztazích SR. Druhá kapitola popisuje společnou obchodní politiku EU s cílem definovat vliv jejího přijetí na zahraniční obchod Slovenska. Závěrečná kapitola obsahuje analýzu zahraničního obchodu SR z pohledu komoditní a teritoriální skladby a základních ukazatelů obchodu, při současném zohlednění dopadů krize a přijetí jednotné měny euro na zahraniční obchod Slovenska.
Klíčová slova: komoditní struktura zahraničního obchodu; teritoriální struktura zahraničního obchodu ; zahraniční obchod SR; vstup SR do EU
Název práce: Analysis of development of the Slovak foreign trade after joining the EU
Autor(ka) práce: Blažeková, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Bolotov, Ilya
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of this bachelor thesis is to describe the development of foreign trade of the Slovak Republic after the entry to the European Union - 2004-2011. Analysis was the method used. The thesis is divided into three chapters. The first chapter is focused on the former development of the Slovak economy, because of better understanding of the changes that occurred in the Slovak Republic's foreign trade relations. The second chapter describes the common trade policy in order to define the impact of its acceptance on the foreign trade of the Slovak Republic. The last chapter contains analysis of foreign trade of the SR from commodity and territorial point of view and basic trade indicators, with crisis and Euro adoption taking into account.
Klíčová slova: territorial structure; commodity structure; foreign trade of the Slovak republic; entry of the Slovak Republic into the European Union

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 10. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 10. 5. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33393/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: