Postavení přístavu Hamburk v českém zahraničním obchodě

Název práce: Postavenie prístavu Hamburg v českom zahraničnom obchode
Autor(ka) práce: Smiková, Denisa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sato, Alexej
Oponenti práce: Hinčica, Vít
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je definovať postavenie prístavu Hamburg v českom zahraničnom obchode. Prvá časť práce popisuje komoditnú a teritoriálnu štruktúru zahraničného obchodu Českej republiky, druhá časť je zameraná na dopravu, jej druhy no najmä na námornú prepravu. Pri nej sú popísané typy plavidiel, realizácia prepravy, subjekty pôsobiace na námornom trhu, pravidlá upravujúce vzťahy medzi subjektmi a používané dokumenty ako konosament a Charter Party. Sú tam uvedené dôležité medzinárodné organizácie pôsobiace na tomto trhu a popísaná funkcia prístavu v medzinárodnom obchode. Tretia časť je zameraná na konkrétny prístav Hamburg, kde sú uvedené informácie ojeho správe, termináloch a dôležité ukazovatele za rok 2011. Nakoniec sú spomenuté vzájomné vzťahy Českej republiky a hamburského prístavu, konkrétne Versaillská dohoda a zastúpenie prístavu v Prahe.
Klíčová slova: námorná preprava; Hamburg; prístav
Název práce: Postavení přístavu Hamburk v českém zahraničním obchodě
Autor(ka) práce: Smiková, Denisa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sato, Alexej
Oponenti práce: Hinčica, Vít
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem této bakalářské práce je definovat postavení přístavu Hamburk v českém zahraničním obchodě. První část práce popisuje komoditní a teritoriální strukturu zahraničního obchodu České republiky, druhá část je zaměřena na dopravu, její druhy no zejména na námořní přepravu. Tady jsou popsány typy plavidel, realizace přepravy, subjekty působící na námořním trhu, pravidla upravující vztahy mezi subjekty a používané dokumenty jako konosament a Charter Party. Jsou tam uvedeny důležité mezinárodní organizace působící na tomto trhu a popsána funkce přístavu v mezinárodním obchodě. Třetí část je zaměřena na konkrétní přístav Hamburk, kde jsou uvedeny informace o jeho zprávě, terminálech a důležité ukazatele za rok 2011. Nakonec jsou zmíněny vzájemné vztahy České republiky a hamburského přístavu, konkrétně Versailleská dohoda a zastoupení přístavu v Praze.
Klíčová slova: Hamburk; přístav; námořní přeprava
Název práce: The position of the Port of Hamburg in the Czech foreign trade
Autor(ka) práce: Smiková, Denisa
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sato, Alexej
Oponenti práce: Hinčica, Vít
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of the thesis is to define the position of the port of Hamburg in the Czech foreign trade. The first part describes the commodity and territorial structure of foreign trade of the Czech Republic. The second part is focused on transport, its types but especially on sea transport. Here are described the types of vessels, transportation execution, operators in the maritime market, the rules governing relations between the operators and used documents such as bill of lading or Charter Party. There are mentioned relevant international organizations of this market and described the function of the port in international trade. The third section focuses specific on a port of Hamburg, which provides information about the authority, terminals and important facts for year 2011.At the end, there are mentioned relations of the Czech Republic and the Hamburg port, especially the Versailles Treaty and the representation of the port in Prague.
Klíčová slova: Hamburg; port; shipping

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 12. 2011
Datum podání práce: 30. 4. 2012
Datum obhajoby: 15. 5. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34935/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: