Analýza konkurenceschopnosti Spojených států mexických - v medzinárodní komparaci

Název práce: Analýza konkurencieschopnosti Spojených štátov mexických - v medzinárodnej komparácii
Autor(ka) práce: Francisci, Lucia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Plchová, Božena
Oponenti práce: Halík, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je zistiť, aká je súčasná pozícia Spojených štátov mexických v svetovej ekonomike. Inými slovami do akej miery sú Spojené štáty mexické konkurencieschopné v porovnaní s ostatnými ekonomikami. V prvej časti tejto práce sú obsiahnuté teoretické základy nutné pre pochopenie danej problematiky. Druhá časť práce sa zaoberá ekonomickým vývojom Spojených štátov mexických od roku vzniku s dôrazom na súčasnosť. V tretej časti pristupujem k samotnej analýze konkurencieschopnosti Spojených štátov mexických v medzinárodnej komparácii, a to prostredníctvom indikátorov a ukazovateľov stanovených Svetovým ekonomickým fórom, konkrétne indexom globálnej konkurencieschopnosti. V štvrtej časti práce analyzujem vnútornú konkurencieschopnosť mexického teritória. Porovnávam štáty v troch hlavných makro regiónoch. Piata časť diplomovej práce pojednáva o podnikateľskom prostredí a o ľahkosti začínania podnikania v Spojených štátov mexických.
Klíčová slova: podnikanie; analýza; index globálnej konkurencieschopnosti; vývoj; konkurencieschopnosť
Název práce: Analýza konkurenceschopnosti Spojených států mexických - v medzinárodní komparaci
Autor(ka) práce: Francisci, Lucia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Plchová, Božena
Oponenti práce: Halík, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem této diplomové práce je zjistit, jaká je současná pozice Spojených států mexických ve světové ekonomice. Jinými slovy, do jaké míry jsou Spojené státy mexické konkurenceschopné v porovnání s jinými ekonomikami. V první části této práce jsou obsaženy teoretické základy nutné k pochopení dané problematiky. Druhá část práce se zaobírá ekonomickým vývojem Spojených států mexických od roku vzniku s důrazem na současnost. V třetí části přistupuji k samotné analýze konkurenceschopnosti Spojených států mexických v mezinárodní komparaci, a to prostřednictvím indikátorů a ukazovatelů stanovených Světovým ekonomickým fórem, konkrétně indexem globální konkurenceschopnosti. V čtvrté části práce analyzuji vnitřní konkurenceschopnost mexického teritoria. Porovnávám státy v třech hlavních makroregionech. Pátá část diplomové práce pojednává o podnikatelském prostředí a o lehkosti začínání podnikání ve Spojených státech mexických.
Klíčová slova: index globální konkurenceschopnosti; vývoj; podnikání; indikátor; konkurenceschopnost
Název práce: Developement of competitiveness of United States of Mexico in international comparison
Autor(ka) práce: Francisci, Lucia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Plchová, Božena
Oponenti práce: Halík, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main discussed problem of this thesis is to find out how competitive United States of Mexico are in worldwide economy. In other words, how competitive United States of Mexico is in comparison with another countries. The first part of this work concludes theoretical knowledge what the competitiveness consists of. The purpose of this part is to understand the competitiveness as a discussed problem of nowadays. The second part of this thesis describes the development of Mexican economy from the year of its independence to nowadays with a focus mostly on the origin of Mexican financial crisis and the North American Free Trade agreement signed by the governments of Canada, United States and Mexico. The third analytical part includes the analysis of the competitiveness of Mexican economy through indicators and markers determined by World economic forum in Geneva, more specifically through the Index of global competitiveness. This part also compares Mexican economy with the BRIC countries of similar stage of newly advanced economic development in the future that refers to Brazil, Russia, India and China. The fourth part describes the analysis of the competitiveness of Mexican economy from the regional point of view. This part recognizes tree main macro regions and description of industry in specific states. The fifth part shows data for the ease of doing business rank (out of 183 economies)in United States of Mexico with the complete analysis of reforms and other improvements taken by United States of Mexico to help more the entrepreneurship.
Klíčová slova: analysis; entrepreneurship; indicator; development; competitiveness

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 10. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 22. 5. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33179/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: