Credit scoring a jeho nástroje

Název práce: Credit scoring a jeho nástroje
Autor(ka) práce: Zajíčková, Miroslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Komárková, Lenka
Oponenti práce: Dvořák, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této práce je porovnání scoringových modelů bankovní a nebankovní instituce při využití konkrétních výsledků žádosti o úvěr ve výši 100 000,- Kč několika fyzických osob s rozdílnou kredibilitou (úvěrovou věrohodností). Teoretická část práce je rozdělena na 2 kapitoly, přičemž první se zabývá vysvětlením základních pojmů (úvěr, žadatel, bankovní a nebankovní instituce, credit scoring, rating, přehled používaného softwaru a legislativa ČR). Druhá kapitola se věnuje popisu procesu kreditního bodování, scoringových modelů a scoringové funkce. Praktická část se zabývá porovnáním dvou metod schvalovaní žadatelů o úvěr v nebankovní a bankovní instituci. V závěrečné kapitole je prezentováno shrnutí obou použitých metod schvalování a autorčino subjektivní hodnocení a doporučení pro zlepšení obou použitých metod.
Klíčová slova: scoringové modely; kreditní bodování; rating; credit scoring; bankovní a nebankovní instituce; žadatel; úvěr
Název práce: Credit scoring and its tools
Autor(ka) práce: Zajíčková, Miroslava
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Komárková, Lenka
Oponenti práce: Dvořák, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to compare the scoring models of banking and non-banking institutions when using specific outcomes of the request for a loan of CZK 100 000,- of several natural persons with varying credibility (the credibility of credit). The theoretical part is divided into two chapters, the first deals with the explanation of basic terms (credit, the applicant, bank and non-bank institutions, credit scoring, rating, review on the software used and legislation in the CR). The second chapter is devoted to describe the process of credit scoring, scoring models and a scoring function. The practical part is dedicated to the comparison of two methods for approval of applicants for the loan at the non-bank and bank institutions. The final chapter presents a summary of both methods used for approval and the authoress' subjective evaluation and recommendations for improving both used methods.
Klíčová slova: scoring models; rating; credit scoring; bank and non-bank institutions; applicant; credit

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu informací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 9. 2011
Datum podání práce: 20. 4. 2012
Datum obhajoby: 21. 5. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32719/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: