Zlatý standard a jeho potenciál pro nadcházející měnový systém

Název práce: Zlatý štandard a jeho potenciál pre nadchádzajúci menový systém
Autor(ka) práce: Ďurša, Miroslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Vondrušková, Barbora
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Súčasný menový systém so svojim exponenciálne rastúcim dlhom a následne prehlbujúcimi sa sociálnymi problémami hlavne v krajinách západného sveta ako je USA alebo Európa si žiada zmenu. Na neudržateľnosť tohto systému a na jeho blížiaci sa koniec poukazujú aj kroky centrálnych bánk obzvlášť počas posledných rokov od pádu Lehman Brothers. Tieto banky spolu s národnými vládami prilievajú na úkor inflácie do ekonomiky obrovské množstva nových peňazí, ktoré sa prostredníctvom komerčných bánk ďalej v ekonomike multiplikujú. Menová zásoba vytvorená počas posledných mesiacoch vo svojom objeme odpovedá objemu menovej zásoby vytvorenej počas niekoľkých desaťročí pred začiatkom dnešnej ekonomickej krízy. Tak ako už dávno pred našim letopočtom v Aténach alebo v Ríme aj dnes sa vlády snažia oklamať zlato nekrytou menou, no história ukazuje, že nekrytá mena vždy prerastie v hyperinfláciu a jediný menový systém, ktorý funguje je klasický zlatý štandard. Klasický zlatý štandard má obrovský potenciál stať sa nadchádzajúcim monetárnym systémom po tom ako milióny ľudí príde počas hyperinflácie o všetko.
Klíčová slova: Zlato; Hyperinflácia ; Menový systém
Název práce: Zlatý standard a jeho potenciál pro nadcházející měnový systém
Autor(ka) práce: Ďurša, Miroslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Vondrušková, Barbora
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Současný měnový systém se svým exponenciálně rostoucím dluhem a následně prohlubujícími se sociálními problémy hlavně v zemích západního světa jako je USA nebo Evropa si žádá změnu. Na neudržitelnost tohoto systému a na jeho blížící se konec poukazují i kroky centrálních bank obzvláště během posledních let od pádu Lehman Brothers. Tyto banky spolu s národními vládami přilévají na úkor inflace do ekonomiky obrovské množství nových peněz, které se prostřednictvím komerčních bank dále v ekonomice multiplikuje. Měnová zásoba vytvořená během posledních měsících ve svém objemu odpovídá objemu měnové zásoby vytvořené během několika desetiletí před začátkem dnešní ekonomické krize. Tak jako už dávno před naším letopočtem v Aténách nebo v Římě i dnes se vlády snaží oklamat zlato nekrytou měnou, ale historie ukazuje, že nekrytá měna vždy přeroste v hyperinflaci a jediný měnový systém, který funguje je klasický zlatý standard. Klasický zlatý standard má obrovský potenciál stát se nadcházejícím měnovým systémem poté jako miliony lidí přijde během hyperinflace o všechno.
Klíčová slova: Zlato; Měnový systém; Hyperinflace
Název práce: Gold standard and its potential for the next monetary system
Autor(ka) práce: Ďurša, Miroslav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Vondrušková, Barbora
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The current monetary system with its exponentially growing debt and then deepening social problems especially in the Western world such as USA or Europe needs a change. The evidences of unsustainability and its coming end are actions of central banks particularly during recent years since the fall of Lehman Brothers. These banks, along with national governments pour at the expense of inflation into the economy a huge amount of new money through commercial banks in the economy further multiplied. Money supply created during recent months in its volume corresponds to the volume of money supply created in a few decades before today's economic crisis. As a long time before Christ in Athens or in Rome, today the government trying to cheat the gold by using FIAT money, but history shows that FIAT money always degenerate into hyperinflation and the only monetary system that works is the classical gold standard. Classical gold standard has enormous potential to become the next monetary system as millions of people will lose everything during the hyperinflation.
Klíčová slova: Hyperinflation; Gold; Monetary system

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 11. 2011
Datum podání práce: 10. 5. 2012
Datum obhajoby: 24. 5. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34723/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: