Štátny bakrot: Pôjde Grécko argentínskou alebo uruguajskou cestou?

Název práce: Štátny bankrot: Pôjde Grécko argentínskou alebo uruguajskou cestou?
Autor(ka) práce: Chrkavá, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Bartušková, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je porovnanie súčasnej gréckej dlhovej krízy s argentínskou dlhovou krízou, ktorá prebehla koncom 90. rokov a na konci roku 2001 vyvrcholila štátnym bankrotom. Ďalej ju porovnávam s uruguajskou bankovou krízou, ktorá sa skončila úspešnou reštrukturalizáciou dlhu a vyhnutiu sa bankrotu v roku 2003. Vďaka ich spoločným črtám s Gréckom naberá porovnanie práve týchto krajín na dôležitosti. Momentálne je situácia v Grécku veľmi vyhrotená - s dlhom šplhajúcim sa k 160 % HDP a výškou deficitu -9,5 %, sprevádzaná búrlivými protestmi občanov. Práve makroekonomické ukazovatele ako vysoká výška verejného dlhu či obrovské vládne výdaje boli kľúčovými aj v Argentíne v roku 2001 a v Uruguaji v roku 2003, aj keď čo sa týka veľkosti, následky gréckej krízy sú omnoho rozsiahlejšie. Táto práca poukazuje na to, ako sa tieto uvedené krajiny vyrovnali s negatívnou ekonomickou situáciou a do akej miery úspešne, resp. neúspešne reštrukturalizovali svoj dlh. V závere táto práca zhrňuje paralely medzi jednotlivými krízami a snaží sa nájsť odpoveď na otázku, ktorou cestou sa Grécko bude uberať.
Klíčová slova: grécka dlhová kríza; argentínsky bankrot; uruguajská reštrukturalizácia
Název práce: Štátny bakrot: Pôjde Grécko argentínskou alebo uruguajskou cestou?
Autor(ka) práce: Chrkavá, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Bartušková, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je porovnání současné řecké dluhové krize s argentinskou dluhovou krizí, která proběhla koncem 90. let a na konci roku 2001 vyvrcholila státním bankrotem. Dále ji porovnávám s uruguajskou bankovní krizí, která skončila úspěšnou restrukturalizací dluhu a vyhnutí se bankrotu v roce 2003. Díky jejich společným rysům s Řeckem nabírá srovnání právě těchto zemí na důležitosti. Momentálně je situace v Řecku velmi vyhrocená - s dluhem šplhajícím se k 160 % HDP a výškou deficitu -9,5 %, doprovázená bouřlivými protesty občanů. Právě makroekonomické ukazatele jako vysoká výška veřejného dluhu či obrovské vládní výdaje byly klíčovými i v Argentině v roce 2001 a v Uruguaji v roce 2003, i když co se týče velikosti, následky řecké krize jsou mnohem rozsáhlejší. Tato práce poukazuje na to, jak se tyto uvedené země vyrovnali s negativní ekonomickou situací a do jaké míry úspěšně, resp. neúspěšně restrukturalizovalo svůj dluh. V závěru tato práce shrnuje paralely mezi jednotlivými krizemi a snaží se najít odpověď na otázku, kterou cestou se Řecko bude ubírat.
Klíčová slova: uruguajská restrukturalizace; argentinský bankrot; řecká dluhová krize
Název práce: Sovereign default: Will Greece follow Argentine´s or Uruguay´s way?
Autor(ka) práce: Chrkavá, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Bartušková, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to compare the current Greek debt crisis and the Argentine debt crisis, which occurred in late 90th years and at the end of 2001 culminated in a national bankruptcy. Next, I compare it with Uruguay banking crisis, which ended in the successful restructuring of debt and avoided bankruptcy in 2003. Because of their common features, comparison with Greece takes just the importance of these countries. Currently the situation in Greece is very polarized -- for debt climbing to 160 % of GDP and height of deficit -9.5 %, accompanied by stormy protests of citizens. The macroeconomic indicators such as high level of public debt and massive government spending were key in Argentina in 2001 and Uruguay in 2003, although in terms of magnitude, the consequences of the Greek crisis are much larger. This paper shows how these countries deal with the negative economic situation and how successfully or unsuccessfully restructured its debt. In conclusion, this work sums up the parallels between all of the crisis and tries to find an answer to the question of which way Greece will follow.
Klíčová slova: Greek debt crisis; Argentine´s default; Uruguay´s restructuring of debt

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 9. 2011
Datum podání práce: 14. 12. 2011
Datum obhajoby: 25. 5. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33537/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: