Vliv ochrany práv duševního vlastnictví na dostupnost léčiv v subsaharské Africe

Název práce: Vliv ochrany práv duševního vlastnictví na dostupnost léčiv v subsaharské Africe
Autor(ka) práce: Nemkyová, Renata
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem práce "Vliv ochrany práv duševního vlastnictví na dostupnost léků v subsaharské Africe" je obhájit tezi, že jednotný a striktní režim ochrany práv duševního vlastnictví pro všechny členské země Světové obchodní organizace není výhodný pro méně rozvinuté členské státy a tím potvrdit legitimitu zvláštního zacházení pro tyto státy. Dále se práce zabývá problémy, které silná ochrana duševního vlastnictví způsobuje v oblasti dostupnosti farmaceutických produktů. Hodnotí také účinnost opatření pro ochranu zájmů veřejného zdraví obsažených v Dohodě o obchodních aspektech práv duševního vlastnictví (TRIPS). První kapitola vychází z teorie a popisuje vztah práv duševního vlastnictví k ekonomické a právní vědě. Druhá kapitola definuje rámec mezinárodní ochrany duševního vlastnictví a vztah rozvojových zemí k ochraně těchto práv. Třetí kapitola nastiňuje, čeho se v rozvojových zemích vyvarovat při vytváření legislativy v této oblasti a na co se naopak zaměřit. Závěrečnou část tvoří případová studie, jež má za cíl charakterizovat momentální situaci dostupnosti antiretrovirotik (léků používaných pro boj proti HIV/AIDS) v Nigérii, přiblížit systém ochrany patentů v této zemi subsaharské Afriky a nastínit možná řešení, která by vedla ke zlepšení zprostředkování léčby HIV/AIDS.
Klíčová slova: subsaharská Afrika; rozvojové země; TRIPS; farmaceutický průmysl; ochrana práv duševního vlastnictví
Název práce: Effects of Intellectual Property Rights Protection on Access to Medicines in Subsaharan Africa
Autor(ka) práce: Nemkyová, Renata
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Bič, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of the text is to defend a thesis: "A uniform and strict regime of intellectual property rights (IPR) protection for all member states of the World Trade Organization harms the less developed ones." The text also pursues the problems strong protection of IPR can cause to developing countries in the area of access to pharmaceutical products. It also evaluates the effects of public health safeguards provided in the Agreement on Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights. The first chapter is based on theoretical grounds and it describes the relation between IPR, economics and law. The second chapter defines the international framework for IPR protection and the relation between IPR and developing countries. The third chapter provides information on what to avoid when creating IPR legislation and what to focus on. The final part constitutes of a case study. The subject of the case study is Nigeria and the aim is to characterize current developments in access to antiretrovirals (drugs used to fight HIV/AIDS), to describe the system of patent protection in this country and to outline possible solutions that would lead to improvement in procurement of HIV/AIDS treatment.
Klíčová slova: subsaharan Africa; pharmaceutical industry; intellectual property rights protection; TRIPS; developing countries

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 1. 2012
Datum podání práce: 30. 4. 2012
Datum obhajoby: 31. 5. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35423/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: