Vliv cestovního ruchu na ekonomiku rozvojových zemí se zaměřením na Indii

Název práce: Vplyv cestovného ruchu na ekonomiku rozvojových zemí so zameraním na Indiu
Autor(ka) práce: Straková, Christiána
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Petrů, Zdenka
Oponenti práce: Voříšková, Barbora
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je zdôrazniť vplyv cestovného ruchu na ekonomiku rozvojových zemí, ako nástroj pre dosahovanie hospodárskeho rastu a rozvoja.Prvá časť sa venuje vymedzeniu základných pojmov súvisiacich s cestovným ruchom, rozvojovými krajinami a rozvojovým programom OSN. Z teoretickej časti vychádza analytická časť zameraná na prípadové štúdia Kene, Indie a Nigérie a na úlohu cestovného ruchu v napĺňaní Rozvojových Cieľov Tisícročia. Druhá časť práce je zameraná na analýzu cestovného ruchu Indie z hľadiska jej predpokladov pre ďalší rozvoj, objemu návštevníkov,dopadov na životné prostredie a miestne komunity. Ako nástroje analýzy sú použité štatistiky návštevnosti, zložky ponuky cestovného ruchu a štúdia popredných indických ekonómov, zamerané na znižovanie disparít, podporu mieru a perspektívy rastu krajiny. Posledná časť práce zhodnocuje získané poznatky a stavia do popredia ekoturizmus ako jediný spôsob udržateľného rastu cestovného ruchu pre rozvojové zeme.
Klíčová slova: analýza; India; cestovný ruch; rozvojové zeme
Název práce: Vliv cestovního ruchu na ekonomiku rozvojových zemí se zaměřením na Indii
Autor(ka) práce: Straková, Christiána
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Petrů, Zdenka
Oponenti práce: Voříšková, Barbora
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je zdůraznit vliv cestovního ruchu na ekonomiku rozvojových zemí, jako nástroj pro dosahování hospodářského růstu a rozvoje. První část se věnuje vymezení základních pojmů souvisejících s cestovním ruchem, rozvojovými zeměmi a rozvojovým programem OSN. Z teoretické části vychází analytická část zaměřená na případové studia Keni, Indie a Nigérie a na roli cestovního ruchu v naplňování rozvojových cílů tisíciletí. Druhá část práce je zaměřena na analýzu cestovního ruchu Indie z hlediska její předpokladů pro další rozvoj, objemu návštěvníky, dopadů na životní prostředí a místní komunity. Jako nástroje analýzy jsou použity statistiky návštěvnosti, složky nabídky cestovního ruchu a studia předních indických ekonomů, zaměřené na snižování disparit, podporu míru a perspektivy růstu země. Poslední část práce zhodnocuje získané poznatky a staví do popředí ekoturismus jako jediný způsob udržitelného růstu cestovního ruchu pro rozvojové země.
Klíčová slova: analýza; cestovní ruch; Indie; rozvojové země
Název práce: Impact of Tourism on the Economies of Developing Countries with Focus on India
Autor(ka) práce: Straková, Christiána
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Petrů, Zdenka
Oponenti práce: Voříšková, Barbora
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to emphasize the impact of tourism on the economies of developing countries as a tool for achieving economic growth and development. The first part is devoted to defining the basic concepts related to tourism, developing countries and UNDP. The theoretical part is followed by the analytical part that focuses on case studies of Kenya, India and Nigeria and the role of tourism in achieving the MDGs. The second part focuses on the analysis of tourism in India in terms of its preconditions for further development, the volume of visitor and impacts on the environment and local communities. As tools for the analysis are used statistics of visitors, components of the tourism offer and studies of leading Indian economists, aimed at reducing disparities, promoting peace and growth prospects of the country. The last section assesses the acquired knowledges and highlights ecotourism as the only way for sustainable tourism development in developing countries.
Klíčová slova: analysis; tourism; developing countries; India

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 12. 2011
Datum podání práce: 5. 5. 2012
Datum obhajoby: 31. 5. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35301/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: