Význam ropních zemí pro EU se zaměřením na Norsko a Rusko

Název práce: Význam ropných zemí pre EU so zameraním na Nórsko a Rusko
Autor(ka) práce: Vojnová, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Sudliankou, Aliaksandr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom tejto bakalárskej práce je zmapovať situáciu na trhu s ropou v súvislosti s Európskou úniou, jej vzťahy s krajinami dovážajúcimi ropu so zameraním sa na porovnanie dvoch najdôležitejších, Ruska a Nórska. Prvá časť je úvodom do situácie na celosvetovom trhu s ropou a v Európskej únii, pri ktorej sa venujem aj energetickej politike. Jedna z podkapitol je aj o importéroch ropy do EU. Rusku a Nórsku je venovaná zvyšná časť práce. Charakterizujem stručne obe krajiny, ich východiskové pozície, ropný potenciál a vzťahy s EU. Pre komplexný obraz sú v poslednej podkapitole popísané vzťahy Ruska a Nórska. Záverom chcem poukázať na rozdiely, ktoré vyplynuli z porovnania a na oblasti, v ktorých majú krajiny rezervy vo vzťahu ku krajinám Európskej únie.
Klíčová slova: Európska únia; Rusko; Ropa; Nórsko
Název práce: Význam ropních zemí pro EU se zaměřením na Norsko a Rusko
Autor(ka) práce: Vojnová, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Sudliankou, Aliaksandr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmětm této bakalářske prace je zmapovat situaci na trhu s ropou v souvislosti s Evropskou unii, její vztahy s krajinami dovážejícimi ropu se zaměřením na porovnání dvou nejdůležitejších, Ruska a Norska. Prvá část je úvodem do situace na celosvetovém trhu s ropou a v Evropské unii, kde se věnujem aj energetické politike. Jedna z podkapitol je i o importérech ropy do EU. Rusku a Norsku je věnováná zvyšná část práce. Charakterizuji krátce obe krajiny, ich východiskové pozice, ropný potenciál a vztahy s EU. Pro komplexní obraz sú v posledné podkapitole popsané vztahy Ruska a Norska. Závěrem chci poukázat na rozdíly, ktoré vyplynuli z porovnání a na oblasti, v kterých mají krajiny rezervy ve vztahu ke krajinám Evropské unie.
Klíčová slova: Ropa; Norsko; Rusko; Evropská unie
Název práce: Importance of oil exporters for EU with focus on Russia and Norway
Autor(ka) práce: Vojnová, Katarína
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Sudliankou, Aliaksandr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The subject of the bachelor's thesis is to map the situation on the oil market in context of European Union, its relations with oil-importing countries, focusing on the comparison of the two most important, Russia and Norway. The first part is an introduction to the situation on the global oil market and in European Union, in which I deal with its energy policy and countries which import the oil to the European Union. On the next pages of the work there is an description and comparison of Russian and Norwegian ecomomic situation, oil potential and their relations with European Union. For a complete picture, the information about the relation between Russia and Norway is described at one subsection. On the last part of my thesis I point out the differences that emerged from a comparison and the areas of cooperation with European Union that can be improved.
Klíčová slova: European union; Oil; Norway; Russia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 10. 2011
Datum podání práce: 10. 5. 2012
Datum obhajoby: 5. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34034/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: