Státní pomoc finančnímu sektoru ve vybraných zemích v době finanční krize v letech 2007-2009

Název práce: Štátna pomoc finančnému sektoru vo vybraných krajinách v dobe finančnej krízy v rokoch 2007-2009
Autor(ka) práce: Zahorjan, Domicián
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jílek, Josef
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca je zameraná na problematiku finančných kríz a ich krátkodobého riešenia. Snahou je na základe teoretického rozboru príčin a možných riešení finančných kríz, analyzovať finančnú krízu z rokov 2007-2009 z hľadiska prijatých opatrení na konkrétnych prípadových štúdiách USA, Veľkej Británie, Nemecka a Írska a následne posúdiť efektívnosť a úspešnosť prijatých opatrení. Analýza jednotlivých programov je založená na medzinárodne porovnateľných indikátoroch, ako kapitálová vybavenosť a tvorba nových úverov v kontexte vynaložených nákladov a ekonomickej výkonnosti. Z analýzy vyplýva, že vládam sa síce podarilo stabilizovať bankový sektor, ale problémy, ktoré spôsobili krízu, ostali nevyriešené a boli odsunuté do budúcnosti. Práca dochádza k záveru, že menšia angažovanosť vlády vedie k stabilizácii finančného sektora pri nižších priamych a nepriamych nákladoch a pri menšom zhoršení morálneho hazardu a systémového rizika.
Klíčová slova: náklady; efektívnosť; záchranné programy; finančná kríza
Název práce: Státní pomoc finančnímu sektoru ve vybraných zemích v době finanční krize v letech 2007-2009
Autor(ka) práce: Zahorjan, Domicián
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jílek, Josef
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce je zaměřená na problematiku finančních krizí a jejich krátkodobého řešení. Snahou je na základě teoretického rozboru příčin a možných řešení finančních krizí analyzovat finanční krizi z let 2007-2009 z hlediska přijatých opatření na konkrétních případových studiích USA, Velké Británie, Německa a Irska a následně posoudit efektivitu a úspěšnost přijatých opatření. Analýza jednotlivých programů je založena na mezinárodně srovnatelných indikátorech, jako kapitálová vybavenost a tvorba nových úvěrů v souvislosti vynaložených nákladů a ekonomické výkonnosti. Z analýzy vyplývá, že vládám se sice podařilo stabilizovat bankovní sektor, ale problémy, které způsobily krizi, zůstaly nevyřešeny a byly odsunuty do budoucnosti. Práce dochází k závěru, že menší angažovanost vlády vede ke stabilizaci finančního sektoru při nižších přímých a nepřímých nákladech a při menším zhoršení morálního hazardu a systémového rizika.
Klíčová slova: efektívnost; záchranní programy; finanční krize; náklady
Název práce: Government aid to financial sector in selected countries during financial crisis in years 2007-2009
Autor(ka) práce: Zahorjan, Domicián
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Jílek, Josef
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis is focused on financial crisis and its short-term solutions. Based on theoretical analysis of causes of crisis and solutions, the aim is to analyse financial crisis from years 2007-2009 on case studies of USA, United Kingdom, Germany and Ireland. Furthermore, the aim is to analyse efficiency and success of adopted stabilisation measures. Analysis of adopted measures is based on internationaly comparable indicators, such as capital power or loans creation in context of costs spent and economic performance. The conclusion is, that national governments were successful in stabilising financial sector, but the problems, which caused crisis, still remains unsolved and their solutions were only delayed. Thesis is also coming to conclusion, that smaller government interventions leads to stabilisation of financial sector with lower costs and smaller increase in moral hazard and thus in lower systemic risk.
Klíčová slova: costs; financial crisis; efficiency; stabilization measures

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 12. 2011
Datum podání práce: 31. 5. 2012
Datum obhajoby: 5. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33645/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: