Vliv transakcí v cizích měnách na účetnictví podle české legislativy a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS/IAS)

Název práce: Vliv transakcí v cizích měnách na účetnictví podle české legislativy a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS/IAS)
Autor(ka) práce: Košťálová, Klára
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Roubíčková, Jaroslava
Oponenti práce: Černý, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce popisuje vliv cizí měny na účetnictví podle českých právních předpisů a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IAS/IFRS). V rámci české legislativy se zaměřuje zejména na určení směnného kursu pro přepočet transakcí na domácí měnu a vypořádání kursových rozdílů. V další části je popsána problematika týkající se cizí měny z pohledu IAS/IFRS. Vysvětleny jsou pojmy funkční měna a měna vykazování. Dále jsou popsány postupy při převodu účetní závěrky z cizí měny na měnu funkční a z funkční měny na měnu vykazování. Závěrečná kapitola obě legislativy porovnává a upozorňuje na nejvýznamnější odlišnosti.
Klíčová slova: měna vykazování; funkční měna; kursové rozdíly
Název práce: The influence of the foreign currency on the accounting according to the Czech accounting principles and International financial reporting standards (IFRS/IAS)
Autor(ka) práce: Košťálová, Klára
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Roubíčková, Jaroslava
Oponenti práce: Černý, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis describes the influence of the foreign currency on the accounting according to the Czech accounting principles and International financial reporting standards (IAS/IFRS). It especially focuses on determination of exchange rate for conversion of transaction to the domestic currency and for solving the exchange difference. In the next part there are described issues with the exchange difference from the view of IAS/IFRS. There are explained terms like functional currency and presentation currency. Also there are described the methods for transfer of financial reports from foreign currency to the functional currency and from the functional currency to the presentation currency. The last chapter compares both legislation and it warns about the most important differences.
Klíčová slova: functional currency; exchange difference; presentation currency

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 12. 2011
Datum podání práce: 5. 5. 2012
Datum obhajoby: 1. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35239/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: