Náklady a výnosy procesu privatizace období transformace ekonomiky v ČR od roku 1990

Název práce: Náklady a výnosy procesu privatizace období transformace ekonomiky v ČR od roku 1990
Autor(ka) práce: Lhoták, Zdeněk
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Klíčovou součástí transformačního procesu československé ekonomiky v porevolučním období byla privatizace. Jednalo se o zcela mimořádný a neopakovatelný proces převodu státního majetku do rukou soukromých nabyvatelů, který co do svého rozsahu a náročnosti provedení, neměl z historického hlediska nejen v ČR obdoby. Evaluace privatizačního procesu je i dnes stále aktuálním předmětem názorového diskurzu. Cílem této práce je zhodnocení úspěšnosti privatizačního procesu československé ekonomiky v transformačním období a komparace tohoto procesu s obdobnými procesy v dalších tranzitivních ekonomikách. Hodnoceny jsou jak jednotlivé dílčí privatizační metody, tak i proces privatizace jako celek. Pozornost je věnována kuponové privatizaci, jejímu významu a postavení. Zhodnocena je i privatizace finančního sektoru, zejména privatizace nejvýznamnějších bankovních institucí. V závěru práce je provedeno shrnutí, které je doplněno o vlastní hodnocení.
Klíčová slova: privatizace; náklady a výnosy privatizace; transformace
Název práce: Costs and benefits of the privatization process in a period of transition economy in the Czech Republic since 1990
Autor(ka) práce: Lhoták, Zdeněk
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
A key part of the transformation process of the Czechoslovak economy in the post-revolution period was privatization. It was an extraordinary and unique process of transfer of state property to private purchasers, which in terms of its scope and level of difficulty, not only historically unprecedented in the CR. Evaluation of the privatization process is still today the subject of the current discourse of ideas. The aim of this study is to evaluate the success of the privatization process of the Czechoslovak economy in the transition period and comparing this process with similar processes in other transition economies. Evaluated are individual partial privatization methods, as well as the privatization process as a whole. Attention is given to voucher privatization, its importance and status. Evaluated is the financial sector privatization, especially privatization of major banks. At the end is made final conclusion which is accompanied by a self-evaluation.
Klíčová slova: privatization; privatization costs and benefits; transformation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 3. 2011
Datum podání práce: 13. 5. 2011
Datum obhajoby: 1. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31213/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: