Slovensko v EMÚ a ich spoločná budúcnost'

Název práce: Slovensko v EMÚ a ich spoločná budúcnost'
Autor(ka) práce: Turčáni, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ježek, Tomáš
Oponenti práce: Pfeifer, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Úlohou práce bolo poukázať na príklade Slovenska, ktoré euro prijalo, v porovnaní s ostatnými krajinami V4, ktoré si ponechali vlastné meny, že spoločná mena nemusí nutne priniesť krajine negatíva. Súčasné problémy EMÚ nevyplývajú z podstaty eura, ale sú problémom verejných financií a nezodpovedných politikov. Na základe tejto znalosti potom práca navrhuje alternatívny postoj k riešeniu zadlženosti štátov na príklade Grécka, a to konkrétne fiškálny prenájom gréckych turistických ostrovov. Ďalej práca rieši otázku podoby EMÚ v budúcnosti, aby sa predišlo takýmto problémom a zmenil sa celý postoj ku fiškálnej politike. Východisko vidím v menovo-fiškálnej únii, ktorá stojí na novom fiškálnom pravidle, odvodenom z Okunovho zákona, a tiež na spoločnom orgáne dozoru nad národnými rozpočtami vlád s právomocou arbitrárne do nich zasiahnuť, v prípade potreby.
Klíčová slova: eurozóna; menovo-fiškálna únia; fiškálne pravidlo; Vyšegrádska štvorka; Slovensko
Název práce: Slovensko v EMÚ a ich spoločná budúcnost'
Autor(ka) práce: Turčáni, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ježek, Tomáš
Oponenti práce: Pfeifer, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Úkolem práce bylo poukázat na příkladu Slovenska, které euro přijalo, ve srovnání s ostatními zeměmi V4, které si ponechali své vlastní měny, že společná měna nemusí nutně přinést krajině negativa. Současné problémy EMU neplynou z podstaty eura, ale jsou problémem veřejných financí a nezodpovědných politiků. Na základě této znalosti pak práce navrhuje alternativní postoj k řešení zadluženosti států na příkladě Řecka, a to konkrétně fiskální pronájem řeckých turistických ostrovů. Dále práce řeší otázku podoby EMU v budoucnosti, aby se předešlo těmto problémům a změnil se celý postoj k fiskální politice. Východisko vidím v měnově-fiskální unii, která stojí na novém fiskálním pravidle, odvozeném z Okunova zákona, a také na společném orgánu dozoru nad národními rozpočty vlád s pravomocí arbitrárně do nich zasáhnout, v případě potřeby.
Klíčová slova: Vyšegrádská čtyřka; eurozóna; měnově-fiskální unie; fiskální pravidlo; Slovensko
Název práce: Slovensko v EMÚ a ich spoločná budúcnost'
Autor(ka) práce: Turčáni, Peter
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ježek, Tomáš
Oponenti práce: Pfeifer, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The task was to show on an example of Slovakia, which has accepted the euro, in comparison with V4 countries, which have kept their own currencies, that common currency does not necessarily bring only negatives. Current EMU problems don't come from the nature of euro but the key problem comes from the public finance and irresponsibility of politicians. On the base of this knowledge, the work suggests an alternative approach to solve debt crisis on the example of Greece, meaning a fiscal rent of Greek touristic islands. The work also deals with the vision of EMU in future to avoid this kind of problems and to change the overall approach to fiscal policy. I see a solution in monetary-fiscal union, which is based on the new fiscal rule derived from Okun's law and also on common supervision institution over national government budgets with the right to arbitrarily intervene in case of need.
Klíčová slova: eurozone; fiscal rule; Slovakia; monetary-fiscal union; Vysegrad Four

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 11. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2012
Datum obhajoby: 6. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34654/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: