Role EU při řešení konfliktů v Jižní Osetii a Abcházii

Název práce: Úloha EÚ pri riešení konfliktov v Južnom Osetsku a Abcházsku
Autor(ka) práce: Garbarčík, Marek
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa venuje úlohe Európskej Únie v etnických konfliktoch južného Kaukazu, a to konkrétne v Južnom Osetsku a Abcházsku. V prvej časti sa autor zaoberá vývojom situácie na území Južného Osetska a Abcházska ako aj úlohou medzinárodných aktérov na daných územiach v období do vypuknutia vojny medzi Ruskom a Gruzínskom v auguste roku 2008. Práca ďalej pokračuje analýzou angažovanosti EÚ na odštiepeneckých územiach, v ktorej sa autor koncentruje na hodnotenie konkrétnych politík a nástrojov aplikovaných na dané územia územiam a samotné Gruzínsko. Záverečná časť hodnotí akcieschopnosť EÚ počas rusko-gruzínskej vojny ako aj kroky prijímané v období po ukončení násilia. Cieľom práce je tak hodnotenie politík Únie v Južnom Osetsku a Abcházsku pred, počas a po prelomovej vojne v roku 2008. V tejto súvislosti autor prichádza k záveru, že politiky EÚ boli neúspešné, keďže nedokázali zabrániť opätovnému prepuknutiu násilia. Neúspešnosť bola zapríčinená neochotou významnejšieho politického zapojenia Únie v bezpečnostných otázkach a taktiež vplyvom Ruska na rozhodovací proces členských krajín EÚ.
Klíčová slova: Európska politika susedstva; regulácia konfliktu; zamrazené konflikty; Europská Únia
Název práce: Role EU při řešení konfliktů v Jižní Osetii a Abcházii
Autor(ka) práce: Garbarčík, Marek
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabýva úlohou Evropské Unie v etnických konfliktech jižního Kavkazu, a to konkrétně v Jižní Osetii a Abcházii. V první části se autor zabývá jak vývojem situace na území Jižní Osetie a Abcházie , tak i úlohou mezinárodních aktérů na těchto územích do vypuknutí války mezi Ruskem a Gruzií v srpnu roku 2008. Práce pak pokračuje analýzou činnosti EU v odpadlických regionech, ve které se autor koncentruje na hodnocení politik a nástrojů aplikovaných na daná etnická území a samotnou Gruzii. Závěrečná část hodnotí akceschopnost EU během rusko-gruzínské války, i kroky přijímány v období po ukončení násilí. Cílem práce je tak hodnocení politik Unie v Jižní Osetii a Abcházii před, během a po přelomové válce v roce 2008. V této souvislosti autor dochází k závěru, že politiky EU byly neúspěšné, protože nedokázaly zabránit opětovnému propuknutí násilí. Neúspěšnost byla zapříčiněna neochotou významnějšího politického zapojení Unie v bezpečnostních otázkách a taktéž vlivem Ruska na rozhodovací proces členských zemí EU.
Klíčová slova: regulace konfliktu; Evropská politika sousedství; zmrazené konflikty; Evropská Unie
Název práce: Role of the EU in conflict resolution in South Ossetia and Abkhazia
Autor(ka) práce: Garbarčík, Marek
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis deals with role of the European Union in the ethnic conflicts of South Caucasus, notably in South Ossetia and Abkhazia. In the first part, the author concentrates on the evolution of situation in South Ossetia and Abkhazia as well as on the role of international actors in these territories, before the outbreak of war between Russia and Georgia in August 2008. The master thesis continues with the analysis of the EU's engagement in break-away territories where author focuses on the evaluation of specific policies and instruments used by the EU towards the two ethnic territories and Georgia. The final section assesses the EU's responsiveness during the Russian-Georgian war and also the steps taken in the period after the violence. Therefore, the aim of this thesis is to evaluate the Union's policies in South Ossetia and Abkhazia before, during and after the breakthrough war in August 2008. In this context, the author concludes that EU policies have failed because of unability to prevent a renewed outbreak of violence. Failure depended on the EU's reluctance to get involved in political and security issues and also on Russia's influence on decision-making process of the EU member states.
Klíčová slova: European Neighbourhood Policy; frozen conflicts; European Union; conflict settlement

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2011
Datum podání práce: 30. 4. 2012
Datum obhajoby: 6. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33124/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: