Implementace a dodržování mezinárodních norem v oblasti obchodování s lidmi

Název práce: Implementácia a dodržiavanie medzinárodných noriem v oblasti obchodovania s ľuďmi
Autor(ka) práce: Tóthová, Tímea
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zemanová, Štěpánka
Oponenti práce: Trávníčková, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V súčasnosti predstavuje obchodu s ľuďmi veľmi lukratívnu činnosť. Jedná sa o tretí najväčší nelegálny trh hneď po obchode so zbraňami a drogami, dokonca niektorí autori predpokladajú, že by sa v blízkej budúcnosti mohol dostať na prvé miesto "v rebríčku". Z akého dôvodu je však táto oblasť tak zisková a akým spôsobom sa štáty snažia čeliť danému fenoménu? Čo vlastne obchod s ľuďmi v sebe zahŕňa a aké má dopady na súčasný globaizovaný svet? Existuje síce široká škála iniciatív a programov predovšetkým na nadnárodnej úrovni, avšak hlbšia analýza skutočnej situácie v štátoch ukazuje, že obvykle ani proces implementácie medzinárodných noriem a samotné vymáhanie práva nie je bezproblémové. Cieľom mojej práce je osvetliť fenomén obchodovania s ľuďmi v regiónoch Afrika a Európa so zreteľom na pôsobenie medzinárodných a neziskových organizácií. Zámerom tejto práce bolo jednak poukázať na skutočnosť, že existujú nedostatky v oblasti implementácie a dodržovania právnych noriem v oblasti obchodovania s ľuďmi zo strany členských štátov a podruhé, že obchod s ľuďmi sa netýka len rozvojového sveta, ale predstavuje globálny a narastajúci problém zahrňujúci v súčasnosti aj rozvinutý svet. Boj proti obchodovaniu s ľuďmi si tým pádom vyžaduje globálne opatrenia a súčinnosť rôznych aktérov medzinárodných vzťahov. Ukazuje sa, že by bola žiaduca väčšia súčinnosť medzinárodných organizácií a štátov predovšetkým v oblasti implementácie a dodržovania medzinárodných noriem.
Klíčová slova: implementácia a dodržovania medzinárodných noriem; medzinárodné a neziskové organizácie; obchodovanie s ľuďmi
Název práce: Implementace a dodržování mezinárodních norem v oblasti obchodování s lidmi
Autor(ka) práce: Tóthová, Tímea
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zemanová, Štěpánka
Oponenti práce: Trávníčková, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V dnešní době představuje obchod s lidmi velmi lukrativní činnost. Jedná se o třetí největší nelegální trh po obchodě se zbraněmi a drogami, dokonce někteří z autorů předpokládají že by se brzy mohl dostat na první místo. Z jakého důvodu je však tato činnost tak zisková a jakým způsobem se snaží jednotlivé státy tomuto problému čelit? Co vlastně obchod s lidmi zahrnuje a jaké má dopady na současný svět v období globalizace? Existuje sice široké spektrum iniciativ a programů především na nadnárodní úrovni avšak hlubší pohled do skutečné situace v jednotlivých státech ukazuje že obvykle ani proces implementace mezinárodních norem a samotné vymáhání práva není bezproblémové. Cílem mojí práce je pohled na problém obchodu s lidmi v regionech Afriky a Evropy se zřetelem na působení mezinárodních a neziskových organizací. Záměrem této práce bylo jednak poukázat na skutečnost že existují nedostatky v oblasti implementace a dodržování norem v oblasti obchodování s lidmi ze strany členských států a podruhé, že obchod s lidmi se netýká jen rozvojového světa ale představuje globální a narůstající problém zahrnující v současnosti i rozvinuté části světa. Boj s obchodováním s lidmi si tím pádem vyžaduje globální opatření a součinnost patřičných mezinárodních orgánů a institucí. Ukazuje se že by byla velmi žádoucí především součinnost států v oblasti implementace a dodržování mezinárodních norem.
Klíčová slova: mezinárodní a neziskové organizace; implementace a dodržování mezinárodních norem; obchodování s lidmi
Název práce: Implementation and compliance with international standards on human trafficking
Autor(ka) práce: Tóthová, Tímea
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zemanová, Štěpánka
Oponenti práce: Trávníčková, Zuzana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
At present, human trafficking is a very lucrative business. It is the third largest illegal market after the trade in arms and drugs, even some authors suggest that in the near future it could get in the first place "in the ranking." For what reason is the trafficking in human beeings so profitable and how states are trying to tackle this phenomenon? What does actually human trafficking involve and what are its impact on the current global world? Although there is a wide range of initiatives and programs, a deeper analysis of the actual situation in the States shows that neither the process of implementation of international standards nor the law enforcement is going smoothly. The aim of my work is to illuminate the phenomenon of human trafficking in regions of Africa and Europe with regard to the operation of international and non-governmental organizations. Firstly to point out that there are some shortcomings in the implementation and compliance with laws on trafficking in persons by States, and secondly that human trafficking is not only the problem of developing world, but it is a growing global problem involving currently also the developed states. The fight against trafficking in human beings requires global action and cooperation of various actors of international relations. It would be more desirable to have a clooser cooperation of international organizations and States particularly in the field of implementation and law compliance.
Klíčová slova: international and non-governmental organizations; implementation and compliance with international standards; human trafficking

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 6. 2011
Datum podání práce: 8. 12. 2011
Datum obhajoby: 6. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32303/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: