Institucionální rámec politiky integrace cizinců na území České republiky

Název práce: Inštitucionálny rámec politiky integrácie cudzincov na území Českej republiky
Autor(ka) práce: Lelková, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kadeřábková, Jaroslava
Oponenti práce: Říhová, Gabriela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca venujúca sa integrácii cudzincov na území Českej republiky je predovšetkým zameraná na účelnosť príp. neúčelnosť fungovania a uplatňovania tejto politiky prostredníctvom inštitúcií venujúcich sa sociálno-ekonomickej integrácii cudzincov v Českej republike na úrovni štátnej správy, najmä samosprávy. Stratégie integrácie cudzincov jednotlivých samospráv v ČR sú preskúmané len veľmi zbežne a otvárajú tak priestor pre množstvo nezodpovedaných otázok. Práca pozostáva z teoretickej a praktickej časti, pričom náplňou teoretickej časti je analýza súčasného stavu integračnej politiky, poukázaním na pokroky a nedostatky integračného procesu. Druhá teoretická časť je venovaná samotným kľúčovým inštitúciám politiky integrácie na úrovni štátu a miestnej samosprávy, ktorej neoddeliteľnou súčasťou sú i neziskové organizácie zohrávajúce v rámci integračného procesu nezastupiteľnú úlohu. Praktická časť sa sústreďuje na prebiehajúce projekty integrácie cudzincov na úrovni miestnej samosprávy, a to konkrétne na projekt integrácie mesta Plzeň pod názvom Integrácia cudzincov na úrovni samosprávy, a na prebiehajúci projekt Rodina od vedľa neziskovej organizácie Slovo 21, ktorá sa snaží o vytvorenie originálneho integračného modelu, ktorého cieľom je umožniť poznávanie prostredníctvom priameho kontaktu medzi rodinami cudzincov a českými rodinami.
Klíčová slova: Česká republika; migrant; štátna politika integrácie cudzincov; integrácia cudzincov; inštitúcia
Název práce: Institucionální rámec politiky integrace cizinců na území České republiky
Autor(ka) práce: Lelková, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kadeřábková, Jaroslava
Oponenti práce: Říhová, Gabriela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce věnující se integraci cizinců na území České republiky je zaměřena především na účelnost příp. neúčelnost fungování a uplatňování této politiky prostřednictvím institucí věnujících se sociálně-ekonomické integraci cizinců v České republice na úrovni státní správy a zejména samosprávy. Strategie integrace cizinců jednotlivých samospráv v ČR jsou zkoumány jen velmi zběžně a otevírají tak prostor pro množství nezodpovězených otázek. Práce sestává z teoretické a praktické části, přičemž náplní teoretické části je analýza současného stavu integrační politiky, poukázáním na pokroky a nedostatky integračního procesu. Druhá teoretická část je věnována samotným klíčovým institucím politiky integrace na úrovni státu a místní samosprávy, jejichž nedílnou součástí jsou i neziskové organizace, jež sehrávají v rámci integračního procesu nezastupitelnou roli. Praktická část se soustřeďuje na probíhající projekty integrace cizinců na úrovni místní samosprávy. Konkrétně na projekt integrace města Plzně pod názvem Integrace cizinců na úrovni samosprávy a na probíhající projekt Rodina odvedle neziskové organizace Slovo 21, která se snaží o vytvoření originálního integračního modelu, jehož cílem je umožnit vzájemné poznávání prostřednictvím přímého kontaktu mezi rodinami cizinců a českými rodinami.
Klíčová slova: instituce; Česká republika; migrant; integrace cizinců; státní politika integrace cizinců
Název práce: The institutional framework of foreigners integration in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Lelková, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kadeřábková, Jaroslava
Oponenti práce: Říhová, Gabriela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diploma thesis dedicated to the integration of foreigners in the Czech Republic is mainly focused on the usefulness and application of integration policy through the institutions dealing with socio-economic integration of foreigners in the Czech Republic. Integration strategies of foreigners in the Czech Republic are examined only very briefly and there is an open field for the many unanswered questions. The work consists of theoretical and practical part, while the theoretical part is devoted to the analysis of the current state of integration policy in the Czech Republic, highlighting the progress and shortcomings of the integration process. Moreover it examines integration policy key institutions on the state and local level that are an integral part of integration. Last but not least it discusses non profit organizations which play within the integration process crucial role. The practical part is focused on the ongoing projects of integration of foreigners at local level. Particularly to the integration project of Pilsen called Integration of foreigners in local government level and the ongoing project of nonprofit organization Slovo 21 - Next door family. Its attempt to create a genuine integration model aims to enable learning through direct contact between the families of foreigners and Czech families.
Klíčová slova: Czech Republic; institution; integration policy; migrant; foreigners integration

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Regionální studia
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 6. 2011
Datum podání práce: 15. 12. 2011
Datum obhajoby: 7. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32375/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: