PPP projekty - omyl nebo racionální řešení problémů financování projektů veřejného sektoru

Název práce: PPP projekty - omyl nebo racionální řešení problémů financování projektů veřejného sektoru
Autor(ka) práce: Suchánek, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Loužek, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá využitím partnerství soukromého a veřejného sektoru v podobě PPP projektů. Hlavním cílem práce je zhodnocení metody PPP při poskytování veřejných statků jako jeden z nástrojů financování projektů veřejného sektoru. Práce stručně představuje principy veřejného sektoru, jeho úlohu a funkce spolu se zabezpečováním veřejných statků a jejich financováním. Úvodní část popisuje historii PPP projektů, jejich charakteristiku a typologii, dále jednotlivé výhody a nevýhody a srovnání s klasickou veřejnou zakázkou. Analytická část práce se věnuje implementaci projektů soukromého a veřejného partnerství v České republice. Jedná se o pilotní projekty dálnice D3 a Justičního areálu v Ústí nad Labem. Zástupce zahraničních projektů představuje dálnice M1/15 v Maďarsku a její komparace s dálnicí D3. Hlavní oddíl analytické části se zaměřuje především na analýzu PPP projektů ve smyslu jejich efektivnosti, finanční stránky a celkové opodstatněnosti. Zejména kritický postoj k danému tématu zaručuje jeho objektivní hodnocení. Závěr diplomové práce se věnuje zhodnocení, zda-li se skutečně jedná o efektivní metodu, jak bývá často označována.
Klíčová slova: PPP; Partnerství veřejného a soukromého sektoru; Public Private Partnership ; Soukromý sektor; Veřejný sektor
Název práce: PPP projects - error or rational solutions to problems of financing public sector projects
Autor(ka) práce: Suchánek, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Loužek, Marek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The Diploma thesis is dealing with the usage of the private-public partnerships in the form of PPP projects. The main aim of this work is an evaluation of the PPP method whilst providing the public good as one of the main tools of financial projects from the public sectors. The thesis is briefly introducing the principles of public sector, its role and functions along with securing public good and their financing. The first part discusses the history of PPP projects, its characteristics and typology, as well as various advantages and disadvantages compared to traditional public contract model. The analytical part is dedicated to the implementation of the private projects and to public partnership in Czech Republic. The pilot projects are the D3 motorway and judicial complex in Usti nad Labem. Foreign projects are represented by M1/M15 motorway in Hungary and its comparison with the D3 motorway. The main section of the analytical part then focuses onto the analysis of the PPP projects, in terms of their effectiveness, financial aspects and the overall merits. In particular, a critical stance on the subject guarantees its objective evaluation. The conclusion of the thesis is evaluated whether it has indeed an effective method as it's sometimes called.
Klíčová slova: Private sector; Public sector; Public Private Partnership; PPP

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 2. 2011
Datum podání práce: 13. 5. 2011
Datum obhajoby: 6. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30445/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: