Mezinárodní terorismus v kontextu současných masových médií

Název práce: Medzinárodný terorizmus v kontexte súčasných masových médií
Autor(ka) práce: Midulová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Rolenc, Jan Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto diplomovej práce je analyzovať fenomén medzinárodného terorizmu ako komunikačného procesu, ktorý ťaží so súčasného charakteru masových médií. Jej výstupom je praktická aplikácia poznatkov nadobudnutých v tejto analýze na vybrané teroristické útoky súčasnosti. Táto usilovala o potvrdenie, či vyvrátenie predpokladu, že sú skúmané charakteristiky terorizmu v útokoch stále prítomné a či vykazujú vzhľadom na technologický pokrok v komunikačných technológiách nejaké zmeny. V prvej časti sa práca venuje teoretickému vymedzeniu terorizmu a historickým náhľadom na korene snahy o publicitu. Druhá časť predstavuje masové médiá ako prostriedok v komunikačnej stratégii teroristických skupín. Záverečná kapitola skúma uvedené charakteristiky na vybraných útokoch v rokoch 2010 a 2011. Ukazuje, že taktiky a charakter útokov sa nezmenili, avšak pomerne výraznú rolu zohráva v bujnení teroristických aktivít internet, ktorý subjekty využívajú nielen k šíreniu svojich posolstiev, ale aj ako zdroj informácií, či na nábor prívržencov.
Klíčová slova: terorizmus; masové médiá; publicita
Název práce: Mezinárodní terorismus v kontextu současných masových médií
Autor(ka) práce: Midulová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Rolenc, Jan Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je analyzovat fenomén mezinárodního terorismu coby komunikačního procesu, který těží ze současného charakteru masových médií. Jejím výstupem je praktická aplikace poznatků získaných v této analýze na vybrané teroristické útoky současnosti. Tato usilovala o potvrzení, nebol vyvrácení předpokladu, že zkoumané charakteristiky terorismu jsou v útocích pořád přítomné, a jestli vykazují s ohledem na pokrok v komunikačních technologiích nějaké změny. V první části se práce věnuje teoretickému vymezení terorismu a historickým náhledem na kořeny úsilí o publicitu. Druhá část představuje masová média jako prostředek v komunikační strategii teroristických skupin. Závěrečná kapitola zkoumá dané charakteristiky na vybraných útocích v letech 2010 a 2011. Ukazuje, že taktiky a charakter útoků se nezměnili, nicméně poměrně výrazní roli sehrává v bujnění teroristických aktivit internet, který subjekty využívají nejen k šíření svých poselství, ale i jako zdroj informací či nábor přívrženců.
Klíčová slova: terorismus; masová média; publicita
Název práce: International Terrorism in the context of Contemporary Mass Media
Autor(ka) práce: Midulová, Katarína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Rolenc, Jan Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the Master's thesis is to analyze the phenomenon of international terrorism as a process of communication which exploits the pattern of contemporary mass media. The thesis will result in a practical application of findings of this analysis on chosen recent terrorist attacks. It will mainly focus on evaluating whether the patterns of terrorism as striving for publicity are still present and if/how they have changed with the arrival of web-based communication. First chapter of the thesis is dedicated to defining and framing terrorism. It also gives a brief insight to historical roots of a terrorist's need for attention. Second chapter introduces mass media as a theoretical concept and as a tool in the communication strategy of a terrorist. The final chapter examines chosen attacks in years 2010 and 2011 through the prism of media-centered strategy. It shows almost no changes in the strategy, however, there is a solid evidence for a terrorists' ability to take advantage of the Internet as a mean to enhance the effect of their activity, e.g. recruitment of adherents, resource of information, and spreading messages.
Klíčová slova: mass media; terrorism; publicity

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 2. 2011
Datum podání práce: 30. 8. 2011
Datum obhajoby: 6. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30162/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: