Současné politické umění jako zrcadlo doby

Název práce: Súčasné politické umenie ako zrkadlo doby
Autor(ka) práce: Kráľová, Ľuboslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Rataj, Jan
Oponenti práce: Houda, Přemysl
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca Súčasné politické umenie ako zrkadlo doby je práca zameraná na definovanie vzťahu umenia a politickosti. Vychádza z tézy Borisa Groysa, že každé umenie je v istom zmysle politické, keďže vychádza z konkrétnych a daných socio-politických pomerov. Práca ale na dané umenie nazerá prostredníctvom jeho podkategórie aktivistického umenia súčasnosti. Zároveň sú dané umelecké prejavy chápané v sociálnych dejinách umenia ako opozitum voči formám spolitizovaného umenia futurizmu, nemeckého národného socializmu a sovietskeho socialistického realizmu. Hlavným cieľom práce bolo pochopenie tvorby súčasných českých a slovenských autorov a autoriek v oblasti výtvarného vizuálneho umenia ako svedomia doby. Predovšetkým v zmysle nimi dobrovoľne prevzatej občianskej zodpovednosti za dianie vo vlastnej krajine. Čo sa odráža v zobrazovaných témach dráždiacich a šokujúcich verejnosť. Záverom je charakteristika súčasného politického umenia ako nonkonformného a preto i určujúceho problematické otázky súčasnej spoločnosti.
Klíčová slova: aktivizmus v umení; umenie; politické umenie
Název práce: Současné politické umění jako zrcadlo doby
Autor(ka) práce: Kráľová, Ľuboslava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Rataj, Jan
Oponenti práce: Houda, Přemysl
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce Současné politické umění jako zrcadlo doby je práce zaměřená na definování vztahu umění a politična. Vychází z teze Borise Groysa, že každé umění je v jistém smyslu politické, protože vychází z konkrétních a daných socio-politických poměrů. Práce ale na dané umění nahlíží skrze jeho podkategórií aktivistického umění současnosti. Zároveň jsou dané umělecké projevy chápané v sociálních dějinách umění jako opozitum formám spolitizovaného umění futurizmu, německého národního socializmu a sovětského socialistického realizmu. Hlavním cílem práce bylo pochopení tvorby současných českých a slovenských autorů a autorek v oblasti výtvarného vizuálního umění jako svědomí doby. Především ve smyslu nimi dobrovolně převzaté občanské zodpovědnosti za dění ve vlastní krajině. Co se odráží v zobrazovaných tématech dráždících a šokujících veřejnost. Závěrem je charakteristika současného politického umění jako nonkonformního, a proto i určujícího problematické otázky současné společnosti.
Klíčová slova: aktivizmus v umění; politické umění; umění
Název práce: Contemporary political art as a reflection of the time
Autor(ka) práce: Kráľová, Ľuboslava
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Rataj, Jan
Oponenti práce: Houda, Přemysl
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The master thesis Contemporary political art as a reflection of the time seeks to define the relationship of art and politics. The base is built around the statement of Boris Groys where he claims that every art is in a way political, as it accrues from a specific and given socio-political situation. The thesis then looks at the given art through the lens of a subcategory -- contemporary activist art. In terms of social history of art, the artistic expressions are seen as the counterpart to the forms of politicized art of futurism, German national socialism and Soviet socialist realism. The goal of the thesis was to understand the work of contemporary Czech and Slovak visual artists as a conscience of the time. First of all so in the form of civic responsibility for events in their own country that they voluntarily accepted. That is reflected in the visualized topics that provoke and shock the public. The thesis concludes by stating that contemporary political art is nonconformist, therefore determining the problems in today's society.
Klíčová slova: political art; art and activism; art

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 10. 2011
Datum podání práce: 30. 5. 2012
Datum obhajoby: 8. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34173/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: