Vztahy USA a Číny na běžném a finančním účtu platební bilance

Název práce: Vztahy USA a Číny na běžném a finančním účtu platební bilance
Autor(ka) práce: Šebestová, Kateřina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Jiránková, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem práce je analýza vztahu USA a Číny na běžném a finančním účtu platební bilance z kvantitativního i kvalitativního hlediska a vyhodnocení dopadu vzájemných operací na jejich vnější rovnováhu. Dílčím cílem práce je vytvořit vstupní analýzu pro hodnocení globálních nerovnováh běžných účtů, jejichž jádro vytváří současný stav vnějších nerovnováh a vzájemných obchodních a investičních vztahů mezi oběma zeměmi. Práce je rozdělena do dvou stěžejních kapitol. První kapitola je teoretická a je rozdělena do dvou částí. První část je věnována vymezení jednotlivých komponentů platební bilance (běžný, finanční a kapitálový účet), faktorům, které je ovlivňují, a jakým způsobem jsou vzájemně propojeny. Struktura platební bilance vychází z metodiky Mezinárodního měnového fondu. Ve druhé části první kapitoly jsou představeny stěžejní přístupy k platební bilanci, a to důchodový, cenový, monetární a portfoliový. Druhá kapitola představuje analýzu vztahů v rámci platební bilance a opět je rozdělena do dvou částí. V první části druhé kapitoly jsou hodnoceny vztahy na běžném účtu se zaměřením na vztah domácích úspor a investic, processing trade a vliv čínské měnové politiky na vzájemné obchodní vztahy. Druhá část druhé kapitoly přibližuje vztahy na finančním účtu, zejména čínskou držbu devizových rezerv, americký federální dluh a charakter investičních toků mezi oběma ekonomikami.
Klíčová slova: renminbi; Čína; USA; platební bilance; globální nerovnováhy; processing trade; devizové rezervy
Název práce: The relations of the USA and China on the current and financial account of the balance of payments
Autor(ka) práce: Šebestová, Kateřina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Jiránková, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The objective of this thesis is to analyse relations between the United States and China on the current and financial account of the balance of payments in the quantitative and the qualitative point of view and to evaluate the impact of mutual operations on the external equilibrium. The partial objective of the thesis is to create the entry analysis for assessment of the global imbalances of the current accounts. Current external imbalances and mutual trade and investment relations between the USA and China are the key factors of the global imbalances. The thesis is divided into two chapters. The first chapter is theoretical and it is divided into two component parts. The first part is dedicated to the definition of single components of the balance of payments (current, financial and capital account), to its determinants and to mutual relations. The balance of payments theory is based on IMF's methodology. In the second part of the first chapter are introduced the main approaches to the balance of payments, the income (keynesian, multiplier), price (elasticity) and monetary approach. The analysis of the relations in terms of balance of payments is presented in the second chapter. The current account relations are assessed in the first part of the second chapter with the focus on domestic savings, investment, processing trade and effect of the Chinese monetary policy on mutual relations. The second part of the thesis deals with financial account matters, especially with Chinese build-up of the foreign exchange, American federal debt and character of the investment that flows between the USA and China.
Klíčová slova: renminbi; Processing trade; United States; Balance of payments; China; global imbalances; foreign exchange

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 6. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 8. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32296/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: